2021. december 09. | 23:24

2007 világbajnoka a hétvégén Abu Dzabiban áll rajthoz utoljára Forma-1-es pályafutása során.

Kimi Räikkönen idén ősszel bejelentette, hogy a 2021-es év végén visszavonul a Forma-1-es versenyzéstől. Nézzük először is a finn pilóta pályafutását a számok tükrében!

19 szezont húzott le a királykategóriában – két évet a rali világában is versenyzett – ezalatt pedig 21 futamgyőzelem, 103 dobogós helyezés, és a 2007-es világbajnoki cím került a neve mellé. Räikkönen a tavalyi évben rekordot döntött, ő állhatott rajthoz ugyanis a legtöbb a Forma-1-es futamon. Az Abu Dzabi Nagydíj lesz az utolsó fellépése a Száguldó Cirkuszban, következzen most egy rövid visszatekintés a Jégember pályafutására.

Räikkönen valósággal berobbant a Forma-1-be

Amikor Kimi Räikkönen 2001-ben a Sauber csapatához került, sokan tapasztalatlannak és túlságosan fiatalnak tartották. Tény, hogy addig a pontig mindössze 23 formaautós verseny volt a háta mögött, ám a svájci istálló képviselői láttak benne fantáziát.

Räikkönen az első tesztjén, Mugellóban látott először élőben Forma-1-es autót, ahol Michael Schumacher is elismerően beszélt róla. A finn pilóta bemutatkozásként pontot szerzett az Ausztrál Nagydíjon, mellyel gyakorlatilag rögtön letette névjegyét a legjobbak között.

Räikkönen teljesítménye meggyőzte Ron Dennist, a McLaren csapatfőnökét, aki 2002-re szerződést ajánlott a fiatal versenyzőnek. Ezekben az években ragasztották rá a Jégember becenevet, a pályán ugyanis pokolian gyors volt, a sajtó munkatársaival azonban a finnekre jellemző, hűvös stílusban kommunikált. A lazaságból fakadó, csípőből jövő, rövid és tömör megjegyzéseivel rengeteg rajongót szerzett.

Kimi semmin sem változtatna

A McLarennél töltött időszakából egyértelműen kiemelkedik a 2005-ös Japán Nagydíjon mutatott teljesítménye. Ahogy az arrafelé lenni szokott, az időmérő edzést esős körülmények között rendezték, ami rendszerint megkavarja az állóvizet. Így alakulhatott ki, hogy az akkor már hétszeres világbajnok Michael Schumacher a 14., az első címéért versenyben lévő Fernando Alonso a 16., Räikkönen pedig a 17. helyről várta a vasárnapi futam rajtját. A McLaren pilótája elképesztő felzárkózást mutatott be, majd az utolsó körben egy fantasztikus előzéssel átvette a vezetést Giancarlo Fischellától és megnyerte a versenyt.

Kimi általában keveset beszélt, így amikor véleményt nyilvánított, az emlékezetesre sikerült. Akárcsak a rádióbeszélgetései a mérnökével. A 2012-es Abu Dzabi Nagydíjon hangzott el a „Csak hagyj békén, tudom mit csinálok” klasszikus mondat, majd közölte, hogy nem kell 10 másodpercenként emlékeztetni a gumik megfelelő melegítésére a Safety Car mögött.

A finn Jégembernek akadtak érdekes pillanatai a televízió kamerája előtt. A 2006-os Brazil Nagydíj előtt Pelé, a legendás labdarúgó egy különleges trófeát adott át a visszavonuló Michael Schumachernek. Az angol Sky Sportsnál dolgozó egykori F1-es pilóta, Martin Brundle élő adásban faggatta Räikkönent, túléli-e, hogy lemaradt erről a pillanatról. Kimi csak nevetett, és annyit mondott: „Sz**ni voltam!”

„Jó pályafutásom volt, semmin sem változtatnék. Akkor sem, ha ez több győzelmet vagy világbajnoki címet jelentene. Boldog vagyok az elért eredményeimmel, nem panaszkodhatok” – foglalta össze karrierjét Räikkönen a Forma-1 Beyond the Grid című podcastjében.

Már Abu Dzabiban vannak Räikkönenék

A Száguldó Cirkusz mezőnye már megérkezett a szezonzáró futam helyszínére, ahol a csütörtöki nap hagyományosan a sajtótájékoztatók jegyében telik. Természetesen az utolsó versenyére készülő Räikkönen véleményére is kíváncsiak voltak az újságírók.

„Szerintem a feleségem jobban elérzékenyül majd, mint én. Őszintén szólva a gyerekek egyáltalán nem fogja érdekelni az egész. Ők élvezik, hogy egy meleg országban lehetnek, én mindenesetre örülök, hogy itt van velem a családom” – fogalmazott a Jégember.

Kimi Räikkönen a riporterek kérdésére azt is elárulta, egyelőre nincs semmilyen konkrét terve a Forma-1 utáni időszakra.

„Egyelőre nem tervezek semmit, szeretnék egy kicsit időbeosztás nélkül élni. Ha jön valami érdekes lehetőség, akkor nyitott vagyok rá” – tette hozzá a finn pilóta.

Kimi Räikkönen jelenleg a 16. helyen áll az eddig megszerzett 10 pontjával. Azt hiszem, minden F1-es rajongó nevében mondhatom, hogy a finn világbajnok megérdemel egy szép búcsút, így a Hamilton-Verstappen világbajnoki küzdelem hátterében Räikkönennek is szurkolhatunk a vasárnapi Abu Dzabi Nagydíjon.