2023. december 03. | 15:32

Nyilvánosságra került, mennyi alapfizetést és mennyi bónuszt kapott a tíz legjobban kereső Forma-1-es pilóta.

A 2023-as F1-es szezonban elképesztően domináns volt Max Verstappen a pályán. A 22 futamból 19-et megnyert, csapattársa, Perez kétszer tudott diadalmaskodni.

Kiderült, hogy a fizetések tekintetében is a holland a bajnok. Verstappen szerénynek nem nevezhető 45 millió dolláros alapfizetése mellé 25 millió dollárt gyűjtött bónusz formájában.

A második helyen Lewis Hamilton végzett. A Mercedes versenyzőjének alapfizetése ugyan 10 millió dollárral magasabb, mint Verstappené, ám a brit semmilyen bónuszt sem kapott az idei teljesítményéért. A brit csak a harmadik lett az egyéni pontversenyben, de egyetlen futamot sem tudott megnyerni.

A harmadik helyen Fernando Alonso szerepel, legalábbis a Forbes szerint. A kétszeres bajnok főleg az év első felében remekelt az Aston Martinnal, az idény során nyolc alkalommal is dobogós helyen végzett, igaz, nyerni nem tudott. Ennek ellenére a 24 millió dolláros alapfizetéséhez 10 milliós bónuszt kapott, miután az egyéni pontversenyben a negyedik helyen zárt.

Sergio Perez a lista negyedik helyezettje. A mexikói ha nehezen is, ha hozta a kötelezőt, és második lett Verstappen mögött a pontversenyben. Neki az alapfizetése “csak” 10 millió dollár, ehhez kapott 16 millió dollárnyi bónuszt.

A Ferrari versenyzői sem kerestek rosszul. Leclerc összesen 19 millió dollárral lett idén gazdagabb, míg Carlos Sainz 14 millió dollárt vághatott zsebre.

Az első tízben szerepel még a McLaren két versenyzője, Lando Norris és Oscar Piastri, a Mercedes tehetsége, George Russell is. Meglepően jól keresett az Alpine színeiben versenyző Pierre Gasly, aki egy dobogós helyezésen kívül semmi említésre méltót nem hozott össze az idei évben.

A 10 legjobban kereső F1-es pilóta 2023-ban:

1. Max Verstappen, Red Bull: $70 millió ($45 millió alapfizetés, $25 millió bónusz)
2. Lewis Hamilton, Mercedes: $55 mllió ($55 millió + 0)
3. Fernando Alonso, Aston Martin: $34 mllió ($24 millió+ $10 millió)
4. Sergio Perez, Red Bull: $26 millió ($10 millió+ $16 millió)
5. Charles Leclerc, Ferrari: $19 millió ($14 millió+ $5 millió)
6. Lando Norris, McLaren: $15 millió ($5 millió+ $10 millió)
7. Carlos Sainz, Ferrari: $14 millió ($8 millió+ $6 millió)
8. George Russell, Mercedes: $9 millió($4 millió + $5 millió)
=9. Pierre Gasly, Alpine: $8 millió ($5 millió + $3 millió)
=9. Oscar Piastri, McLaren: $8 millió ($3 millió+ $5 millió)

George Hitchens/SOPA Images/LightRocket via Getty Images