F1: 24 futamból állhat egy idény, rotálnák a helyszíneket

Közzétéve:
2020-11-24, 11:40

Már a jövő évi versenynaptárral kapcsolatban is lehetett kritikus hangokat hallani. Kérdés, hogy a Forma-1-es csapatok elbírják-e a 24 versenyből álló futam terheit?

24 futamból álló versenynaptárról és rotációban megrendezett nagydíjakról beszélt Chase Carey, a Forma-1 2020 végén leköszönő elnök-vezérigazgatója. Az amerikai üzletember a Liberty Media hatalomátvétele óta a naptár bővítésének szükségességét hangsúlyozta. Az idei évre 22 F1-es verseny szerepelt a tervek között, melyből a koronavírus-járvány kitörése miatt végül 17 futam lett. A 2021-es versenynaptár tervezetében 23 nagydíj szerepel, ami a csapatvezetők szerint súrolja a teljesíthetőség határát.

„A következő években 24 futamosra duzzasztanánk a versenynaptárt. Néhány helyszínen nem lenne minden évben verseny, az effajta rotáció miatt pedig új pályák kaphatnának lehetőséget – persze csak korlátozott számban, hiszen mi továbbra is a hosszútávú együttműködéseket részesítjük előnyben” -mondta Carey a befektetőkkel tartott virtuális megbeszélésen.

F1 rajt

Az idei szezonban jelentősen fel kellett forgatni a versenynaptárt. Sem Ázsiában, sem az amerikai kontinensen nem rendezhettek futamot, így számos beugróval egészült ki a program. Rendeztek F1-es versenyt Imolában, Portimaóban, Mugellóban és Isztambulban is, közülük pedig többen is nyitottak lennének az újabb együttműködésre.

„Az idei év beugrói, valamint más országok is egyre növekvő érdeklődést mutatnak a Forma-1 iránt. Külön öröm számunkra, hogy fenntartottuk és megerősítettük kapcsolatainkat meglévő partnereinkkel, miközben az újakkal is ígéretes tárgyalásokat folytatunk” - fogalmazott a Liberty Media első embere.

Chase Carey

Carey – akinek a helyét a Ferrari korábbi vezetője, Stefano Domenicali veszi majd át – bízik abban, hogy a következő évben a dolgok visszatérhetnek a normális kerékvágásba.

„Sikerrel megküzdöttünk a koronavírus által okozott kihívásokkal. A 2021-es versenyeket nézők előtt, a normálishoz közelítő körülmények között szeretnénk megrendezni. Már bizonyítottuk, hogy tudjuk biztosítani a Száguldó Cirkusz biztonságos utaztatását, és továbbra is a résztvevők egészségét és biztonságát helyezzük előtérbe” - tette hozzá Chase Carey.

Az amerikai sportvezető szerint 2022-től egy új, izgalmas korszak veszi kezdetét a Forma-1-ben. Jelentősen megváltoznak a szabályok és az autók, ezáltal kiélezett versenyre van kilátás. Carey kiemelte továbbá azt is, hogy a következő évtől bevezetésre kerülő költségvetési sapka segítségével egy egészségesebb üzleti modellt tudnak a sportág számára biztosítani.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

F1i

Kapcsolódó írások

Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.
Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.

További hírek