Társszerző: Hajdu Balázs

A tervek szerint a következő hétvégén megkezdődik a Forma-1 2020-as idénye, a hagyományoknak megfelelően az Ausztrál Nagydíjjal.Néhány nappal ezelőtt bejelentették, hogy a koronavírus miatt a bahreini második fordulót zárt kapuk mögött rendezik. Andrew Westacott versenyigazgató szerint a szezonnyitóra beengedik majd a nézőket.

„Megfontoltan kell kezelnünk a helyzetet, el kell végeznünk a megfelelő óvintézkedéseket, ám az életnek mennie kell tovább” - mondta Westacott.

Európában Olaszországot sújtja leginkább a koronavírus, az északi régióban jelenleg is milliók vannak karanténban a járvány miatt. A Ferrari és az Alpha Tauri olaszországi székhellyel rendelkezik, emiatt problémát jelenthet a munkatársak beutazása, valamint az alaktrészek Melbournebe szállítása is.

„Érdekes problémát okozhatnak az olaszországi szállítmányok. A Ferrari és az Alpha Tauri autói már úton vannak Melbournebe, a csapatok legfontosabb személyei pedig a repülőn ülnek, várhatóan 12-24 órán belül megérkeznek” - tette hozzá a versenyigazgató.

Olaszországban 16 millió embert helyeztek karanténba a koronavírus miatt. A Lombardiában és más északi tartományokban – beleértve Modenát, ahol a Ferrari maranellói központja is található – csak külön engedéllyel utazhatnak az ottlakók.

nézők Ausztráliában
300 ezer embert várnak az Ausztrál Nagydíjra

Brendan Murphy ausztrál tisztifőorvos szerint a vasárnapi futam nem jelent népegészségügyi kockázatot.

„Szerintem nem lesz probléma a Victoria államban tartó tömegrendezvényekkel, így a Forma-1-es Ausztrál Nagydíj sem jelent majd különösebb kockázatot.”

Első a biztonság

A 2020-as Forma-1-es idény második versenyét Bahreinben rendezik. A futamot nem halasztották el, azonban a koronavírus miatt üres lelátók előtt, szurkolók nélkül tartják meg a viadalt. A helyi hatóságok körültekintő óvintézkedésekkel várják a mezőnyt, valamint a sajtó képviselőit. A repülőtéren mindenkit ellenőriznek majd, és a nem fertőzöttek beengedik az országba.

„Tudjuk, hogy sokan nagyot csalódtak a hír hallatán. A Forma-1-es versenynaptár egyik jelentős eseményére számos szurkoló tervezett elutazni. Számunkra a biztonság a legfontosabb. Eddig nagyon sikeres volt a koronavírushoz kapcsolódó esetek megelőzése, felismerése, és kezelése” - áll a bahreini versenypálya által kiadott közleményben.

Könnyen lehet, hogy a koronavírus járvány további fennakadásokat a Forma-1-ben. Egyelőre csak az április 19-re kiírt Kínai Nagydíj elhalasztásáról döntöttek a szervezők.