2021. december 16. | 16:49

A konstruktőri bajnoki címet bezsebelő istálló nem nyújt be fellebbezést a vasárnapi döntéssel szemben. Az FIA közben bejelentette, hogy vizsgálatot indít az Adu Dzabi Nagydíj végjátékával kapcsolatban.

Két óvást is benyújtott a Mercedes az Abu Dzabi Nagydíj végeredményével kapcsolatban, a versenyfelügyelők azonban mindkettőt elutasították. Mint ismeretes, a futamon szinten végig az élen álló Lewis Hamiltont az utolsó körben vadászta le Max Verstappen, ezzel a Red Bull versenyzője lett az F1 2021-es világbajnoka.

Az egyik beadvány azt kifogásolta, hogy Verstappen a biztonsági autó mögött megelőzte Hamiltont, a másik panasz pedig a lekörözött versenyzők elengedésével volt kapcsolatos. Az elutasított óvásokkal kapcsolatban a Mercedes előzetesen jelezte, hogy fellebbezni kívánnak, ám a legfrissebb hírek szerint elállnak ettől a szándékuktól, ezzel elfogadják a világbajnokság végeredményét.

„Lewisszal közösen körültekintően mérlegeltük a Forma-1 utolsó futamával kapcsolatos reakciónkat. Ezennel úgy döntöttünk, hogy visszavonjuk a fellebbezésünket, melyet a sportszerűség jegyében nyújtottunk be. Konstruktív párbeszédet folytattunk a Nemzetközi Automobil Szövetséggel és a Forma-1 vezetőségével. Szeretnénk világos tájékoztatást kapni a jövőre nézve, hogy minden versenyző tisztában legyen a szabályokkal, illetve azok alkalmazásával” – áll a Mercedes közleményében.

Az FIA szerda este jelentette be, hogy a csapatok képviselőinek bevonásával vizsgálatot indít az Abu Dzabi Nagydíjon történtekkel kapcsolatban. A Mercedes természetesen örömmel fogadta a sportágat irányító szövetség kezdeményezését.

„A folyamatos fejlődés és a jövőbeli tisztánlátás miatt az FIA részletes elemzést és vizsgálatot indít az Abu Dzabi Nagydíj 53. körében történt balesetet követő eseményekkel kapcsolatban. Az eljárás a csapatokat és a pilótákat is bevonjuk, az eredményekről pedig minden érintett világos tájékoztatást kap. Ebből a párbeszédből nem csak a Forma-1, hanem az FIA más bajnokságai is profitálhatnak” – olvasható az FIA által kiadott közleményben.

A Mercedes azóta már gratulált Verstappennek és a Red Bullnak a holland pilóta első világbajnoki címéhez, remélve, hogy a következő évben revansot vehetnek rajtuk. Annyira azért nem békéltek meg a helyzettel Toto Wolffék, hiszen úgy hírlik, hogy a díjátadón sem a Mercedes csapatfőnöke, sem Lewis Hamilton nem lesz jelen.