Immár hivatalossá vált, amiről hetek-hónapok óta zajlanak a találgatások a Forma-1-ben: Valtteri Bottas az idény végén távozik a Mercedes csapatától. A finn pilóta jövőre az Alfa Romeo színeiben állhat rajthoz, ahol újra együtt dolgozhat azzal a Frederic Vasseurrel, akivel 2011-ben GP3-as bajnoki címet ünnepelhetett. Bottas 2017 óta állt a világbajnok istálló alkalmazásában, Lewis Hamilton oldalán összesen négyszer nyerték meg a konstruktőri pontvadászatot. A finn versenyző 9 futamgyőzelemmel és 53 dobogós helyezést szerzett a Mercedesnél töltött időszakban.

Kimi Räikkönen a Holland Nagydíj előtt bejelentette, hogy a 2021-es szezon végén szögre akasztja F1-es sisakját. Bottas személyében egy tapasztalt versenyző érkezik az Alfához, a finn rutinja pedig sokat segíthet a jövőre alapvetően megújuló F1-ben.

„Egy új fejezet kezdődik meg a pályafutásomban. Izgatott vagyok, hogy egy ilyen legendás csapatnál versenyezhetek, ezt a márkát nem kell senkinek bemutatni. Az Alfa Romeóban hatalmas potenciál rejlik, én pedig szeretném megragadni a lehetőséget, hogy segítsek az előrejutásban. 2022-ben új szabályok jönnek, ezáltal lesz esélyünk az ugrásszerű fejlődésre” – fogalmazott Bottas.

A Mercedestől távozó finn elmondta, kiválóan ismeri az olasz istálló csapatfőnökét, új munkahelyén pedig olyan szoros munkakapcsolatok kialakítására fog törekedni, mint amilyenek mostani csapatánál is körül veszik.

„Büszke vagyok a Mercedesnél elért eredményeimre. Egyelőre minden erőmmel az idei feladataimra összpontosítok, hiszen egy újabb világbajnoki címért harcolunk. Ezzel együtt várakozásokkal tekintek a jövő évi kihívásokra” – tette hozzá a finn versenyző.

Frederic Vasseur is várja már a közös munkát, a csapatfőnök szerint Bottas személyében olyan tapasztalt pilótát sikerült szerződtetniük, aki visszavezetheti az Alfa Romeót az élmezőnybe.

„Valtteri komoly munkát végzett egy olyan csapatnál, mely történelmet írt. Négy konstruktőri bajnoki cím szerepel a neve mellett, ő az a versenyző, akire a csapatnak jövőre szüksége lesz. Az F3-ban és a GP3-ban már sikeresen dolgoztunk együtt, az ő tehetsége és képességei az eltelt idővel csak magasabb szintre emelkedtek. A több évre szóló megállapodás Valtteri és a csapat számára is megadja azt a stabilitást, melyre a Forma-1 változásokat hozó időszakában szükségünk van” – nyilatkozta az Alfa Romeo csapatfőnöke.

A Mercedesnél tehát megnyílt az út George Russell előtt, ám az ő érkezését egyelőre még nem jelentették be. Ezzel együtt Bottas új csapattársának neve sem ismert még, a következő időszakban ezzel kapcsolatos bejelentés is várható.