2021. június 02. | 10:25

A hétvégén Azerbajdzsánban folytatódik a Forma-1 72. szezonja.

Hosszú idő után újra egy Red Bull vezeti a bajnoki tabellát, mindez köszönhető a Mercedes monacói fiaskójának. Max Verstappen ráadásul gokartos évei óta nem is vezetett hasonló listát, hiszen mint tudjuk, a holland pilóta sok lépcsőt átlépve került 17 évesen a Száguldó Cirkuszba. De vajon az Európa és Ázsia határán fekvő keleti országban is megmarad az osztrákok előnye Hamiltonékkal szemben?

Baku már sok drámai pillanatnak adott otthont, talán ebben az évben is lehet jó néhány meglepően nagy izgalom a hétvége során.

Korábbi évek – Leclerc bizonyítja mekkora erő van benne

Még mielőtt a Forma-1-es momentumokra térnék ki, nem szabad szó nélkül elmenni amellett, hogy amikor az egész cirkusz először látogatott az azeri helyszínre, az F2-ben volt egy nagyon tehetséges pilóta, aki a hétvégét megelőzően elvesztette édesapját. Elképesztően nehéz volt a helyzete Charles Leclercnek, de ő mégis megszerezte a pole pozíciót és a győzelmet is egyben. Mindezt úgy, hogy még csak 19 éves volt. Ezzel bizonyította, hogy elképesztő erő van benne, nem csak a pályán, hanem azon kívül is.

2017 – Hamilton – Vettel összecsapás

Az első azeri futamon egyből egy hatalmas küzdelem következő fejezetét láthattuk, ráadásul nem kis kavarodással a Safety Car fázis alatt, amikor is Lewis Hamilton hirtelen fékezett be, Sebastian Vettel pedig felöklelte, hogy aztán mérgében még rá is húzza a Ferrarit. Az esetből persze parázs vita kerekedett, a német büntetést kapott, a brit világbajnok pedig műszaki hiba miatt kényszerült extra kiállásra. A futam befutója szintén kivételesen izgalmasra sikerült, hiszen Daniel Ricciardo első helyét követően az utolsó métereken dőlt csak el a második és a harmadik helyezett sorsa, hiszen Lance Strollt, aki akkoriban még a Williams színeiben versenyzett, Bottas előzte meg. Elképesztő debütálás volt a Forma-1-es versenynaptárban.

2018 – Red Bull és Bottas dráma

Ez volt az az év, amikor a Red Bullok közelebb tudtak kerülni a Mercedes-Ferrari kettőshöz, azonban a műszaki hibák és a versenyzőik harcai miatt hihetetlen sok pontot vesztettek el. Ezen a futamon az utóbbi eset történt meg, hiszen a sokadik Ricciardo próbálkozást követően egymást ütötte ki az első két helyről a két Red Bull pilóta. Ezután Bottas került előnybe, azonban a pályán maradt törmelékek kivágták az abroncsát, így kiesett. A győzelem végül Lewis Hamilton ölébe hullott, a második helyen a még Ferrarival versenyző Kimi Räikkönen ért célba, a harmadik helyen pedig Sergio Perez.

2019 - Leclerc hibája az időmérőn

Habár mindenki a pole pozícióba várta az ifjú monacói pilótát, főleg azután, hogy mindhárom szabadedzésen ő volt a leggyorsabb, a Q2-ben azonban összetörte az autót az óvárosi szakaszon. Ennek ellenére az ötödik helyig tudta felküzdeni magát a futamon.

A jelen – jöhet egy újabb szoros Hamilton-Verstappen csata?

A pálya karakterisztikája miatt elképesztően kiélezett lehet a csata a hétvégén, hiszen habár van egy kivételesen hosszú egyenes is, ahol nagyon nagy szükség van a lóerőkre, az óvárosi részen viszont lassú kanyarok is vannak. Ezzel együtt a gyorsabb ívek is megtalálhatók a pályán, amihez pedig nagyon hatékony aerodinamika szükséges.

Az azeri Forma-1-es hétvége programja:

Első szabadedzés – Péntek - 10:30-11:30

Második szabadedzés – Péntek - 14:00-15:00

Harmadik szabadedzés – Szombat - 11:00-12:00

Időmérő - Szombat – 14:00-15:00

Futam - Vasárnap – 14:00-tól

  • Címkék:
  • F1