2022. november 25. | 15:11

A koronavírus-járvány miatt az ázsiai országban 2019 óta nem rendeztek futamot.

Frissítés: A Formula 1 szervezői hivatalosan is bejelentették, törölték a Kínai Nagydíjat. A verseny 2023. április 16-án lett volna, a szervezők dolgoznak azon, hogy új helyszínnel töltsék fel a versenynaptárban keletkezett űrt, így az ebben az esetben maradhatna 24 futamos.

A Forma-1 2023-as versenynaptárában ugyan szerepel a Kínai Nagydíj, ám a koronavírus-járvány miatt nagy valószínűséggel ismét törölni kell a futamot. Kínában újfent gyors ütemben emelkedik a fertőzöttek száma, az ázsiai ország zéró toleranciát hirdetett a vírussal szemben, ennek megfelelően szigorú korlátozó intézkedések vannak érvényben.

„A kínai Covid-helyzet továbbra is problémát jelenthet, így nem biztos, hogy 2023-ban Forma-1-es versenyt tudunk rendezni az országban. Figyeljük az események alakulását, időben tájékoztatni fogunk mindenkit” – fogalmazott Stefano Domenicali, a Forma-1 vezérigazgatója.

A BBC Sport értesülései szerint az áprilisi Kínai Nagydíj törléséről szóló döntés már megszületett, miután a kínai hatóságok biztosan nem fognak kivételt tenni a Forma-1 résztvevőivel a szigorú karanténszabályokat illetően. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy betegeket először 5 napig egy erre a célra létrehozott helyen elkülönítik, majd további 3 napot házi karanténban kell tölteniük.

Amennyiben a Kínai Nagydíj ténylegesen törlésre kerül, az FIA nem kíván új helyszínt bevonni, így maradhat 23 futam a versenynaptárban. Elképzelhető, hogy a döntés kapcsán változik az Azeri Nagydíj időpontja is.

A döntés természetesen a sanghaji szervezők és nézők, az FIA, valamint a Forma-1 számára is kedvezőtlen, különös tekintettel az Alfa Romeóval szerződést hosszabbító Csou Kuan-jüre, aki először versenyezhetne hazai közönség előtt az F1-ben.

„Meg kell néznünk, hogy alakul járványhelyzet a jövő év elején. Én még jó esélyt látok arra, hogy meg tudják rendezni a futamot. Ha áprilisban nem lesz erre lehetőség, talán az év későbbi szakaszában sor kerülhet a Kínai Nagydíjra” – tette hozzá az Alfa Romeo pilótája.

Depositphotos