Az Alfa Romeo hivatalos bejelentésével eldőlt, hogy Antonio Giovinazzi a szezon végén távozik az istállótól, 2022-ben pedig a kínai Csou Kuan-jü (angol változatban: Guanyu Zhou) lesz Valtteri Bottas csapattársa. A 22 éves pilóta lesz az első kínai versenyző a Forma-1 történetében.

Csou Kuan-jü jelenleg Oscar Piastri mögött a második helyen áll az F2-es tabellán, a 2021-es Osztrák Nagydíj szabadedzésén az Alpine színeiben láthatta őt először a közönség egy Forma-1-es autó volánja mögött.

„Nagyon tehetséges versenyző, ahogy ezt a Forma-2-ben elért eredményei is bizonyítják. Büszkék vagyunk a 2022-es felállásunkra, szerintünk Valtteri és Csou nagyon sikeres párost alkothatnak. Az Alfa Romeo egy gazdag történelemmel rendelkező márka, mely örömmel üdvözli az új kínai rajongókat” – fogalmazott Frederic Vasseur, az Alfa Romeo csapatfőnöke.

„Fiatal korom óta erről álmodtam, hogy felérjek annak a sportágnak a csúcsára, melyet szenvedélyesen szeretek. Az álmom most valóra válik, óriási megtiszteltetés számomra, hogy a Forma-1-es pályafutásomat egy ilyen legendás csapatnál kezdhetem meg. Felkészültem a kihívásokra, hálás vagyok az Alfa Romeónak a lehetőségért. A következő évben szeretnék gyorsan tanulni, és a lehetőségekhez mérten a legtöbbet fejlődni” – tette hozzá Csou Kuan-jü.

Stefano Domenicali, a Forma-1 elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy Csou érkezése kiemelten fontos a sportág számára, hiszen a Forma-1 rendkívüli népszerűségnek örvend Kínában. Az ázsiai ország stratégiai jelentőségét jelzi, hogy bár 2020-ban és 2021-ben a koronavírus miatt elmaradt az ottani F1-es hétvége, illetve a versenyt jövőre sem rendezik meg, a Liberty Media 2025-ig meghosszabbította a Kínai Nagydíj szerződését, mely így legkorábban 2023-ban kerülhet vissza a versenynaptárba.