2023. július 21. | 06:27

A hétvégén rendezik a Forma-1-es Magyar Nagydíjat, ennek kapcsán megnéztük, mik az esélyek a szakértők szerint.

Legutóbb Max Verstappen tudott nyerni a Hungaroringen. A holland ugyan az időmérő edzésen csak a tizedik helyen végzett, ám a futamon mégis 7 másodperccel Lewis Hamilton, és 12 másodperccel az élről rajtoló George Russell előtt intették le. Bármi is történjen a szombati időmérő edzésen, vasárnap hasonló forgatókönyvre lehet számítani.

A címvédő Verstappen idén feltartóztathatatlan, még csapattársa, Sergio Perez is csupán bottal ütheti a nyomát. A legutóbbi versenyhétvégén, a Brit Nagydíjon meglepetésre a McLaren egész versenyképesnek bizonyult a Red Bull csapatával szemben, ám kérdés, hogy a wokingiak át tudják-e menteni jó formájukat a Hungaroringre is. A bukik szerint nem.

Erre lehet számítani az időmérő edzésen

Megnéztük, hogy milyen szorzókat kínálnak az időmérő edzés győztesére a bukik. Hatalmas az eltérés az esélytelenebb versenyzők oddszait illetően, ám a kvalifikáció győztesére mindenhol 1,4 körüli szorzót kínálnak, így a Tippmixpro oldalán is.

A többiek gyakorlatilag kivétel nélkül az esélytelenek kategóriába sorolhatók. Leclerc időmérős sikere 7,75-ös, Alonsóé 12,5-ös, Sainzé 13-szoos, Perezé 14-szeres pénzt fizet. Hamilton neve mellett 17-es, Norrisé mellett 21-szeres, Russell-lé mellett pedig 28-szoros oddsz szerepel.

Mi várható a futamon?

A futam tekintetében sem számítanak nagy izgalmakra a szakértők. Verstappen a legutóbbi hat futamot kivétel nélkül megnyete, jellemzően tekintélyes fölénnyel.

Bár tény, hogy előbb vagy utóbb minden sorozat megszakad, erősen kérdéses, hogy ez a Hungaroringen fog-e megtörténni. Verstappen csapattársa, Perez elsősorban az utcai pályákon jeleskedik, a mogyoródi pálya pedig nem az, bár mivel elég szűk és kanyargós, közel áll hozzá.

Ennek ellenére a bukik toronymagas favoritnak látják Verstappent, és mindenütt 1,3-as körüli szorzóval kínálják a holland futamgyőzelmét. A Tippmixpro Perezre adja a második legalacsonyabb szorzót 11,5-tel, míg Alonso sikerére 12,5-ös oddsz mellett lehet fogadni.

A Hungaroring királya egyértelműen Hamilton, aki eddig nyolcszor diadalmaskodott Magyarországon. Most azonban elég csekély esélye van a futamgyőzelemre.

A McLaren és a Ferrari rajongói nem sok jóban reménykedhetnek

Az eddig tíz győzelemmel rekorder McLaren kilátásai sem túl rózsásak, Norris sikerére a Tippmixpro 17-szeres oddszot kínál. Magyarországon rengetegen szurkolnak a Ferrarinak, ám ők sem számíthatnak túl sok jóra: Ugyanakkor aki bevállalós, Leclerc sikerével 19-szeres, Sainz győzelmével 24-szeres pénzt kaszálhat.

Arra, hogy a tartalékpilótai szerepkört éppen e hétvégén versenyzői ülésre cserélő Daniel Ricciardo bravúros futamgyőzelmet ünnepelhessen, 450-szeres pénzt fizet a magyar fogadóiroda. A legkisebb esély Csou, Bottas vagy Magnussen sikerére van, de aki rájuk fogad, 900-szoros pénzt nyerhet.

A 2023-as Magyar Nagydíj a TV-ben

Az M4 élőben közvetíti az F1-es szabadedzéseket, az időmérő edzést és a futamot is.

1. szabadedzés: péntek 13:30-14:30

2. szabadedzés: péntek 17:00-18:00

3. szabadedzés: szombat 12:30-13:30

Időmérő edzés: szombat 16:00-17:00

Futam: vasárnap 15:00-tól

Vasárnap már a pilótaparádét is láthatják a nézők 12:45-től, a futam felvezetőműsora pedig 13:30-kor elkezdődik.

A Boxutca című műsor háromszor is jelentkezik pénteken, 14:40-kor, 15:45-kor és 16:40-kor.

Marco Canoniero / Getty Images