F1: Ezzel a pólóval az FIA-nál is kiverte a biztosítékot Hamilton

Közzétéve:
2020-09-15, 01:33

Lehet, hogy ezúttal túl messzire ment a brit világbajnok a Toszkán Nagydíjon.

Könnyen lehet, hogy Lewis Hamiltonnak jelenése lesz az FIA előtt, miután a Toszkán Nagydíj díjátadó ceremóniáján kifogásolható ruházatban vett részt. A Mercedes pilótája 90. futamgyőzelmét szerezte meg vasárnap, a pódium legfelső fokán pedig egy fekete pólóban állt, melyen a következő felirat volt olvasható:

„Tartóztassák le a rendőröket, akik megölték Breonna Taylort”.

térdelő F1-es pilóták

A 26 éves afroamerikai hölgyet tavaly márciusban lőtték le civil ruhás rendőrök a Louisvilleben található otthonában. Kentucky állam főügyészsége jelenlegi vizsgálja Taylor halálának körülményeit, miközben világszerte tüntetések zajlanak, a tiltakozók pedig az érintett rendőrtisztek elbocsátását és büntetőjogi felelősségre vonását követelik.

Az eddigi futamokon már megszokottá vált, hogy Hamilton „Black Lives Matter” pólóban térdel a versenyek előtti tiszteletnyilvánítás során. A Mercedes hatszoros világbajnok pilótája ezúttal túl messzire ment, hiszen a dobogó tetején viselt ruházata sértheti az FIA Nemzetközi Sportkódexét, így Hamiltonra akár büntetés is várhat.

„Hosszú időbe telt, amíg megszereztem ezt a pólót. Ezzel szeretném felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy embereket ölnek meg az utcákon, illetve saját otthonukban, a gyilkosok pedig még mindig szabadlábon járkálnak. Ebbe nem nyugodhatunk bele. Fel kell hívnunk az emberek figyelmét. Naomi (Naomi Osaka, a US Open idei női egyesének győztese) elképesztő ezen a téren, nagyon gratulálok neki. Viselkedése hihetetlen inspirációt jelent mások számára. Tovább kell folytatnunk ezt a kampányt” - fogalmazott Hamilton a futamot követő sajtótájékoztatón.

Hamilton üzent pólójával

A Mercedes csapata kiállt világbajnok pilótája mellett, miközben tagadták, hogy Hamilton üzenetének lenne bármiféle politikai célja.

„Nem keverjük bele a politikát a Forma-1-be. Itt emberi jogi kérdésekről van szó, ezekre szeretnénk rávilágítani és felhívni a figyelmet, ez pedig óriási különbség” - áll a Mercedes közleményében.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

F1i

Kapcsolódó írások

Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.
Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.

További hírek