2022. május 16. | 19:59

Jelenleg hét utcai futam szerepel a programban, jövőre Las Vegasban egy újabb városi pálya debütálhat a Forma-1-ben.

Lewis Hamilton szerint a Forma-1 népszerűségét és emberekre gyakorolt hatását növelné, ha minél több városi pályán rendeznének futamot. Jelenleg hét utcai versenypálya szerepel a programban, jövőre pedig Las Vegas is bemutatkozhat az F1-ben.

A Száguldó Cirkusz mezőnye legutóbb Miamiban is egy utcai pályán szerepelt, az idén debütáló helyszínnel kapcsolatban összességében pozitív visszajelzések érkeztek. Hamilton ugyan idén még a futamgyőzelem közelébe sem tudott kerülni, a Mercedes hétszeres világbajnoka örülne, ha a jövőben még több utcai pálya kerülne be a versenynaptárba, amelyben továbbra is megtartana egy-két legendás helyszínt.

„Én régimódinak tartom magam, számomra kiemelt fontossággal bírnak a történelmi jelentőségű helyszínek. Az emberek viszont lázba hozzák a városi pályák is. A szurkolók mostanság a legfontosabbak, a világjárvány alatt tapasztaltuk, milyen üresek a futamok nézők nélkül. Olyan volt, mintha csak tesztelnénk. Nagyszerű látni a százezres tömegeket, akiket továbbra is a lehető legmagasabb szinten kell kiszolgálnunk” – fogalmazott Hamilton.

Baku F1-es pálya öböl
Hamilton több városi pályát szeretne | Fotó: Depositphotos

A városi pályák további előnye, hogy a versenyzésen kívül több programra is van lehetőség. Hamilton kiemelte, hogy ilyenkor tudnak találkozni a hátrányos helyzetű gyerekekkel is.

„A szurkolók nélkül ez a sportág is jóval kevesebbet érne. Ha egy városon belül rendezünk Forma-1-es futamokat, a körforgásba könnyebben becsatlakozhatnak a különböző közösségek tagja. Én imádom a Nürburgringet is, de ott semmi kapcsolatunk nincs a helyiekkel. Miamiban egészen más volt a helyzet, egy csomó gyerekkel találkoztam, akiket érdekel az autóipar és az autóversenyzés” – tette hozzá a hétszeres világbajnok.

  • Címkék:
  • F1