F1: itt az FIA válasza a csapatok Ferrari-egyezséggel kapcsolatos tiltakozására

Közzétéve:
2020-03-05, 15:44

F1: itt az FIA válasza a csapatok Ferrari-egyezséggel kapcsolatos tiltakozására  

Társszerző: Hajdu Balázs

Válaszközleményben reagált az FIA a hét Forma-1-es csapat által közösen beadott tiltakozó indítványra, mely a Ferrari és a szövetség között köttetett titkos megállapodást támadja. Az összes istálló, mely nem rendelkezik Ferrari érdekeltséggel, közös beadványban fejezte ki az FIA vizsgálatával kapcsolatos meglepetését és megdöbbenését. A Ferrari riválisai különösen azt kifogásolják, hogy az FIA semmilyen részletet nem hozott nyilvánosságra a megállapodás részleteivel kapcsolatban.

A csapatok beadványára válaszolva az FIA a mai napon kiadott egy közleményt, melyben részletesen elmagyarázza a döntéshozatali folyamatot.

„Az FIA részletes technikai elemzést folytatott a Scuderia Ferrari hajtóegységével kapcsolatban. A szövetségnek joga van megvizsgálni minden csapatot, mely részt vesz az FIA Forma-1-es Világbajnokság küzdelmeiben. A 2019-es idényben elvégzett vizsgálatok során felmerült a gyanú, hogy a Scuderia Ferrari hajtóegysége nem minden esetben felelt meg az FIA szabályainak.

A Scuderia Ferrari határozottan cáfolta a vádakat, és kijelentette, hogy az ő hajtóegységük minden alkalommal a szabályoknak megfelelően működött. Az FIA nem volt teljesen elégedett, ám úgy döntött, hogy az ügy összetettsége és a szabálysértés bizonyítékának hiánya miatt további lépésekre nincs szükség.

A hosszú vizsgálat lehetséges negatív következményeinek elkerülése miatt, illetve a bajnokság és a érdekelt felek legjobb érdekei szerint eljárva, a Jogi és Fegyelmi Szabályzat 4. cikkelyének megfelelően, az FIA úgy döntött, hogy hatékony és visszatartó erővel bíró megállapodást köt a Ferrarival, az eljárás megszüntetése érdekében.

Az ilyen típusú egyezség minden fegyelmi rendszerben legális eszközként és fontos összetevőként működik. Számos hatóság és sportszövetség alkalmazza, különböző vitás kérdések rendezésére.

A megállapodás részletei a Jogi és Fegyelmi Szabályzat 4. cikkelye alapján szigorúan bizalmasnak számítanak.”

FIA logo

Mi a következő lépés?

Az alábbiakban Lawrence Barretto, az F1.com munkatársának véleményét olvashatod.

„Nem meglepő, hogy az FIA így reagált a hét csapat által beadott indítványra. A szövetség megvédte saját álláspontját a Ferrarival kötött egyezséggel kapcsolatban, és az ügy kivizsgálásával kapcsolatban. A magyarázat azonban aligha lesz elegendő a csapatok számára. Nem elég, hogy az FIA beismerte, hogy képtelen volt bizonyítékot szerezni a Ferrari-motor szabályosságával kapcsolatban, még a vizsgálatot sem tudták normálisan lezárni. Sőt, az egyezség részletei szigorúan bizalmasan kezelendők, ami azért nem tetszik a Ferrari riválisainak, mert ők épp az átláthatóság hiányát kérik számon a szövetségen. Ez nyilván kétségeket vet fel a sportág további irányítását, valamint az FIA szavahihetőségét és döntéshozó képességeit illetően.”

Szerintem a hét csapat kollektív reakciója is hamarosan megszületik. Úgy gondolom, a fenti közlemény miatt nem fognak meghátrálni.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Lauda Ferrarija
2019. június 23.
Az osztrák legenda ezzel az autóval lett világbajnok először, a 312T modell kikiáltási ára 2 milliárd forint.
2019. július 12.
A Ferrari egyik kamionjára valahol néhány illegális bevándorló is feljutott, egy biztos: nem a versenyre voltak kíváncsiak.

További hírek