Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
kedd - 2023. december 05.
-0.5 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

F1: Már a Q2-ben búcsúztak a Mercedesek az Emilia Romagna Nagydíj esős időmérő edzésén

2022. április 22. | 20:47

Kaotikus viszonyok uralkodtak az Imolában megrendezett versenyhétvége időmérő edzésén, amelynek a végén Verstappen örülhetett igazán.

Az olaszországi Imolában megrendezésre kerülő Emilia Romagna Nagydíj az idényben az első, amelyen sprintkvalifikációt is tartanak. Ennek megfelelően az időmérő edzésre nem a szokásos napon szombaton, hanem péntek késő délután került sor. A hideg, esős és változékony áprilisi időjárás nem kedvezett a csapatoknak és a versenyzőknek, már csak ennek okán is izgalmas edzésre számíthattunk.

Meglepetés kiesők a Q1-ben, Hamilton alig jutott tovább

Mire a pilóták kigurultak a Q1-re a délelőtti áztató eső megszűnt, a pálya aszfaltcsíkján az ideális ív pedig nagyjából felszáradt, ám az eső lehetősége 40% volt. Mindenesetre az autókra a száraz körülmények közé való slick gumik kerültek fel, ám pont emiatt mindenkinek nagyon kellett vigyáznia, nehogy véletlenül nedves foltra fusson a gyors körei valamelyikén. 

Albon Williams-én már a Q1 első köreiben kigyulladt a jobb hátsó fék, majd nagy durral felrobbant a kerék is a nagy hőterhelés miatt. Az edzést piros zászlóval átmenetileg megszakították, hogy megtisztítsák a pályát a törmelékektől. A fiatal brit ugyan be tudott gurulni a boxba, de az edzésének vége volt.

Az újraindítást követően jelentettek némi esőt a pálya bizonyos részén, de egyelőre nem kezdett rá az égi áldás. A következő izgalmakat ismét egy Williams-nek köszönhettük, ezúttal Latifi pördült meg az egyik kanyarban, szerencséjére nem lett nagyobb baj. A végén Hamilton alatt nagyon rezgett a léc (az autó meg pattogott), a hétszeres bajnok csak a tizenötödik, Russel a tizenkettedik helyen jutott tovább a Q2-be. Nagy meglepetésre az Alpha Taurik mindketten kiestek, ahogyan a technikai gondokkal küzdő Ocon is az Alpine-nal a két Williams mellett. 

A Ferraris Sainz edzése a falban ért véget a Q2-ben

A Q2 elején közelgő esőt jelentettek a versenyzőknek, ezért mindenki igyekezett minél hamarabb felérni a gyors körére, hogy még száraz körülmények között tudjon értékelhető eredményt felmutatni. Nem kellett sokat várni egy újabb piros zászlóra, ezúttal Sainz miatt, aki falba tette az edzéselsőségre nagyon is esélyes Ferrarit. Minimálisat hibázott a spanyol, de nagy baj lett belőle és véget ért számára az időmérő.

A megszakítás alatt rákezdett az eső, ami azokat érintett nagyon rosszul, akik - ha nincs a baleset - még javíthattak volna az eredményükön, de így szinte biztos kieséssel számolhattak. Köztük volt Zhou, aki nagyon szépen ment a Q1-ben és simán tovább juthatott volna az Alfával, valamint a két Mercedes pilóta is, akik továbbra sem találják a tempót.

A balesetező Sainz autójának eltávolítása után ugyan újraindították a Q2-t, de senki nem ment fel a pályára időeredményt javítani. Vettel, majd Leclerc is kimerészkedett az aszfaltcsíkra, de nyilvánvalóan csak azért, hogy felmérjék az esőáztatta pálya állapotát a közelgő Q3-ra. A kiesők között Russelt, Schumachert, Hamiltont, Zhout és Strollt üdvözölhettük ebben a sorrendben.

Szakadó esőben vágtak neki a versenyzők a Q3-nak

A Q3-ra mindenkinél előkerültek az intermediate abroncsok, ám ez sem segített Magnussenen, aki kis híján a falban kötött ki. Harmadjára is a piros zászló mellett döntött a versenyirányítás annak ellenére, hogy végül némi korrekciós tolatás után tovább tudott menni a dán versenyző. Az ismételt újraindítás sem telt el eseménytelenül, folyamatosan csúszkáltak a pilóták a pályán.

A következő, immáron negyedik alkalommal belengetett piros zászlót ezúttal Bottasnak köszönhettük. A finn technikai gondok miatt kényszerült feladni az időmérőt, félreállt, ám a csúszós pálya miatt nem kockáztathattak az illetékesek. Az újraindítást Norris miatt egy újabb piros zászló követte, amivel véget is ért az időmérő edzés. Idei első pole-jának végül Verstappen örülhetett, de nem szomorkodhatott Magnussen sem, aki a negyedik helyről rajtolhat a holnapi sprinten, amely a Haas eddigi legjobb egykörös eredménye.

Az Emilia Romagna Nagydíj időmérő edzésének végeredménye

A versenyhétvége a szombati sprintfutammal folytatódik.

  • Címkék:
  • F1
GTI-ből dízelbe? Ki akarhat ilyet? Például olvasónk, Dávid! A kerékpáros-társadalom ellenségévé vált a bringást bekormoló sofőr - VIDEÓ

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!