csütörtök - 2022. October 06.
20 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 675 Ft
100 702 Ft
D 760 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

F1: Meghosszabbították a Magyar Nagydíj szerződését

60-90 milliárd forintos beruházásra van szükség.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szombaton megállapodott arról Stefano Domenicalival, az F1 elnök-vezérigazgatójával, hogy 2037-ig biztosan lesz F1-es futam a Hungaroringen. Eredetileg 2032-ig szólt a megállapodás, ezt toldották meg újabb öt évvel. Palkovics elmondta Domenicalinak, hogy a magyar kormány elkötelezett annak kapcsán, hogy évről évre ellátogasson hazánkba a Száguldó Cirkusz mezőnye.

"Ahhoz, hogy ez meg is valósuljon, sok a tennivaló, ugyanis az 1986-ban épült versenypálya rusztikus ugyan, de átfogó fejlesztésre szorul" - mondta Palkovics.

Mindezek alapján meg fog újulni a Hugnaroring bejárati szekciója, a főlelátó és a főépület egyaránt.

"Minden körülmény megfelelő Magyarországon, de a pálya feltételein javítani kell" - tette hozzá.

Néhány meglepő technológiai újdonságról is szó esett a tárgyaláson. Felvetődött, hogy a felvezető körben a biztonsági autót helyettesíthetnné a jövőben önvezető autó.

Megszólalt a tárgyalások kapcsán Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója is, aki reményét fejezte ki annak kapcsán, hogy 2022 tavaszán megkezdődhetnek a felújítási munkálatok. Első körben a bejárati résznél újulna meg az irodaház, átépítenék a boltot és a kávézót. A 2022-es Magyar Nagydíjat követően elbontanák a főlelátót és teljesen újjáépítenék, 2023-ban pedig kiszélesítenék a paddockot, valamint a főépületet is teljesen újjáépítenék.

"Fontos kiemelni, hogy nemcsak Forma-1-es pálya, hanem rendezvényközpont is szeretnénk lenni. Egy éve dolgozunk a terveken, amiket hamarosan a kormány elé viszünk. Nagy kihívás lesz az építkezés, mert tíz hónapunk lesz a futamok között, ugyanis azt a hagyományt, hogy a mi pályánkon van megszakítás nélkül második leghosszabb ideje verseny, nem szakítanánk meg" - mondta Gyulay Zsolt..

Szinte példátlanul hosszú ideig garantált tehát a Magyar Nagydíj jövője. Ehhez 60-90 milliárd forintos beruházásra van szükség alsó hangon. A cél ennek fényében természetesen az, hogy sokáig legyenek versenyek a pályán.

  "Úgy tűnik, a sorozat vezetői kedvelnek minket, már Bernie Ecclestone és Chase Kelly idejében is így volt, és ez Stefano Domenicalival sem változott. Tradicionális helyszín a Hungaroring, remélem, hosszú távon jó versenyeket tudunk majd rendezni" - mondta Gyulay Zsolt.

A szerződéshosszabbítás eredményeként a versenyek rendezése jobb anyagi feltételekkel történhet, így meg lehet spórolni a jogdíjon és az indexáción a mogyoródi pálya teljes felújításának összegét.

"Mióta én itt vagyok, tizenegy éve, a jogdíjat leszámítva önfenntartók voltunk. Nyilván a lelátó és a paddock elbontásával nem tudunk majd nagy versenyt rendezni, a napi hasznosítás egyes részei maradnak csak meg. Ez egy új helyzet lesz, másfajta működésre kell majd átállni" - mondta Gyulay Zsolt.

Az is elképzelhető, hogy valamelyest a pálya nyomvonala is átalakításra kerül, hogy több előzési pont legyen a Hungaroringen.

Mozgalmas napok ezek a Magyar Nagydíj szempontjából, tegnap Szíjjártó Péter kötött megállapodást az FIA elnökével, Jean Todttal.

MTI

  • Címkék:
  • F1

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!