2022. október 28. | 11:01

Elképesztő bohózat után hozott döntést az FIA.

Kis túlzással egy roncsot vezetett a célba pontszerző helyen a spanyol, ám a versenyt követően órákkal elvették tőle a pontjait. Most úgy fest a dolog, hogy visszakapja őket.

Mi történt korábban?

Magyar idő szerint hétfőn hajnalban jelentette be az FIA, hogy a Haas óvásának helyt adva utólag 30 másodperces időbüntetéssel sújtották Alonsót. A spanyol Strollal ütközött az Amerikai Nagydíjon, amelynek következtében autója orra a levegőbe emelkedett, ám miután földet ért, folytatni tudta a versenyt a kétszeres bajnok.

Később leszakadt a jobb oldali visszapillantó tükre, ám szerencsére senkinek nem okozott ezzel sérülést vagy kárt az autójában. Meglepetésre nem kapott olyan narancs-fekete zászlót, mint amit a Haas már az idei év során háromszor is.

A Haas óvást nyújtott be, kontrázott az Alpine

Az amerikai csapat ezért úgy döntött, megóvja a végeredményt. Mindezt 24 perccel az óvási határidő benyújtása után tették Günther Steinerék, ám az FIA mégis befogadta az óvást. A szabály szerint időbüntetést nem lehet megtámadni, az Alpine így magát az óvást óvta meg.

Újabb fordulat

Csakhogy az óvás megóvásával elkésett az Alpine is. A franciák 1 óra 8 perccel az austini ítéletet követően adták be az ellenóvást, ami túlmegy a határidőn. Az Apline nem adta fel, új bizonyítékokkal állt elő, ezzel megalapozva a lehetőségét annak, hogy felülvizsgálják az ügyet.

A francia csapat azzal védekezett, hogy ők csak az ítélet kiadásakor tudták meg, hogy a Haas későn adta be az óvását, a tárgyalás során erről nem tudtak. Ezt az FIA új bizonyítékként el is fogadta.

Rossz információt kapott a Haas

Persze az egész itt még nem ér véget, mivel a Haas az FIA-tól kapta azt az információt, hogy noha a szabályban 30 perc szerepel, mint óvási határidő, az amerikaiak azt az információt kapták a Nemzetközi Automobil Szövetségtől, hogy 1 órájuk van óvni. Minderről azonban az Alpine csak Mexikóban értesült.

A Nemzetközi Sportkódex értelmében a 30 perces határidőt nem lehet azonban kitolni, egyetlen kivételt az jelent, ha az egyik fél számára „lehetetlen” a határidőn belül benyújtani az óvást. A Haas esetében azonban nem volt ilyen tényező. Az amerikaiak végül elismerték, hogy a kézzel írt óvást benyújthatták volna fél órán belül is.

Mi tehát a döntés?

Lényegében tehát semmisnek vették a Haas óvását, így ha nincs óvás, akkor Alonso büntetése sincs, így marad az eredetileg kihirdetett végeredmény. Alonso a verseny végén célba ért 7. helyét és az azért járó pontokat is megkaphatja.

Érdekesség, hogy ennek valószínűleg éppen az Alpine csapat egyik tagja, Esteban Ocon örül a legkevésbé: tőle ugyanis visszaveszik az utólag adott egy pontot, csapattársa, Alonso pedig kap 6-ot. Így Oconnak ezzel 78 pontja van, Alonsónak pedig 71.

Nyitókép: Depositphotos