2023. augusztus 08. | 17:50

A Belga Nagydíjon a mexikói pilóta egyik főtámogatójának veje azzal vádolta az osztrák istállót, hogy Verstappen autóján szándékosan jobb beállításokat alkalmaznak.

Max Verstappen zsinórban nyeri a futamokat, megnyugtató előnnyel vezeti a Forma-1-es tabellát 2023-ban. Csapattársa, Sergio Perez gyakran kerül a kritikák kereszttüzébe, hiszen az egyértelműen a mezőny felett álló autóval illene legalább a holland világbajnok szintjéhez közel teljesítenie.

A Belga Nagydíjon rajtbüntetése miatt Verstappen csak a 6. helyről indult, Perez pedig hamar megelőzte a pole poízciót megöröklő Charles Leclerc-t. A mexikói egy ideig vezette a versenyt, ám csapattársa már a 9. körben felzárkózott mögé. Csak idő kérdése volt, hogy Verstappen mikor veszi át a vezetést, amikor ez megtörtént, onnan már nem volt visszaút. A harmadik világbajnoki címe felé száguldó holland végül 22 másodperces előnnyel győzött Perez előtt. Ez a különbség pedig szemet szúrt a mexikói pilóta támogatóinak.

Perez egyik főszponzora Carlos Slim, mexikói milliárdos üzletember. Az ő veje, Artura Elias Ayub a Belga Nagydíj után azt nyilatkozta, hogy Verstappen versenyzői kvalitásai nem elegendőek egy ekkora különbséghez, szerinte a Red Bull szándékosan jobb beállításokat alkalmaz a holland autóján.

Ezeket a kijelentéseket nevetségesnek titulálta a Williams és a Ferrari korábbi csapatmenedzsere, Peter Windsor, aki jelenleg F1-es szakértőként dolgozik.

„Voltak bizonyos pillanatok, amikor a kanyarokban jól látható volt a különbség a Red Bull versenyzői között. Általában nem avatkozom bele ilyen dolgokba, ám most muszáj megszólalnom. Tudom, hogy a világ egyik leggazdagabb emberének vejét zavarja, hogy Perez alulmarad, hiszen ő is mexikói, a család pedig komolyan támogatja honfitársuk pályafutását. Ezzel együtt nem kellene nevetséges nyilatkozatokat tennie Perez szabotálására utalva. A mexikói média nyilván felkapta ezeket a szavakat, Pereznek pedig a maga csendes stílusában kell lehűtenie a kedélyeket” – mondta Windsor a saját YouTube csatornáján.

A brit szakembernek meggyőződése, hogy soha egyik Forma-1-es csapat sem lenne képes szándékosan akadályozni az egyik versenyzőjét. Logikus történet ez, hiszen a Red Bull is azt akarja, hogy nyerjen az egyik pilótájuk – jelen esetben a hátrányban lévő Perez – ha a másik autójával történik valami.

„Dolgoztam a Ferrarinál és a Williamsnél is a Forma-1-ben. Bátran állíthatom, hogy teljesen elképzelhetetlen, hogy szándékosan csökkentsék valamelyik autó teljesítményét. Igazán érdekelne, hogy Ayub úr (Carlos Slim veje – a szerk.) mire alapozza a Red Bullt vádló kijelentéseit” – tette hozzá az F1-es újságíró.

Francois Nel/Getty Images