Bajban lehet Daniel Ricciardo. A McLaren nagy reményekkel igazolta le a Renault csapatától a 2021-es szezont megelőzően a Ferrarihoz távozó Carlos Sainz pótlására. Az ausztrál azonban első évében kikapott az ifjú tehetségtől, Lando Norristól, s míg a brit négyszer, addig Ricciardo csak egyszer állhatott a dobogón, igaz, a McLaren egyetlen tavalyi győzelme éppen az ausztrál nevéhez fűződik.

Zak Brown szerint egy rendkívül szomorú versenyen van túl Ricciardo, a Spanyol Nagydíj volt az idénybeli harmadik alkalom, amikor az ausztrál nem szerzett pontot. Csapattársa, Lando Norris ismét előtte végzett, méghozzá a nyolcadik helyen, annak ellenére, hogy mandulagyulladás miatt egész hétvégén szenvedett.

Ricciardo sisakjával a kezében
Ricciardo számára eddig csalódást keltő ez a szezon | Fotó: Depositphotos

Ricciardo az alulkormányzottság mellett a tapadás hiányára panaszkodott. Egyik gumival sem sikerült jó tempót autóznia, a tervezett három kiállásos stratégia pedig nem váltotta be a hozzá fűzött reményt. Az MCL36 több frissítést is kapott a barcelonai futamot megelőzően, ennek ellenére Ricciardo beleszürkült a középmezőnybe és jelentős hátránnyal zárta a körözést csapattársához, Norrishoz képest.

Ricciardo csalódottságának adott hangot, ráadásul nem igazán tudta megmagyarázni, minek volt köszönhető a visszaesés. Nem csupán egy-két tizedes hátrány okoz számára fejtörést, hanem inkább egy másodpercről van szó.

Az ausztrál a Red Bull csapatánál még világbajnoki esélyesnek volt aposztrofálva, aztán Verstappen a fejére nőtt és a Renauilt csapatához igazolt. A franciáknál még biztató volt a teljesítménye, a McLaren okkal hitte, hogy egy remek pilótát sikerült leigazolnia, ám a 2021-es idény kezdetétől a várakozásokhoz képest alulteljesít Ricciardo egy-két kivételtől eltekintve. A nyolcszoros futamgyőztest folyamatosan felülmúlja Norris, az új generációs autókkal sem sokat változott a helyzet.

Ricciardo pezsgőzik
2018-ban még boldogan pezsgőzött a Kínai Nagydíjon Daniel Ricciardo, ám Max Verstappen tündöklésével háttérbe szorult a Red Bull csapatánál | Fotó: Depositphotos

Brown szerint Lando Norris egyértelműen jobb teljesítményt nyújt. Szeretnék, ha Ricciardo sokkal jobban megszorongatná a fiatal britet, a wokingiak célja az, hogy mindkét autójuk az élmezőnyben csatázzon a pontokért. Ricciardo azonban idén sincs még barátságban az autóval, de a csapat mindent megtesz, hogy ez megváltozzon minél előbb.

A McLaren csapatvezetőjeazt reméli, hogy előbb-utóbb megtörténik az a bizonyos áttörés, amire mind ők mind Ricciardo számít. A tavalyi Olasz Nagydíjon elért futamgyőzelem nem hozta el, így kérdéses, hogy minek kellene történnie, hogy Ricciardo újra szárnyra kapjon és elkezdje stabilan szállítani az eredményeket.

Brown ugyanakkor elismerte, Ricciardo nincs könnyű helyzetben, hiszen Norris az egyik legjobb versenyző a mezőnyben. Az, hogy Norris ennyire simán veri Ricciardót, bizonyítja, hogy mennyire versenyképes valójában. A McLaren csapatvezetője rávilágított arra, hogy a Ferrarinál Leclerc és Sainz, a Red Bullnál pedig Verstappen és Perez között is van szemmel látható különbség. Nem feltétlenül Ricciardóban keresendő tehát a hiba kizárólag, hanem Norris erejét is mutatja a csapattársak közti differencia.

Ricciardo az Ausztrál Nagydíjon versenyautójában körözik
Ricciardo nincs könnyű helyzetben, hiszen csapattársa az egyik legjobb a mezőnyben | Fotó: Depositphotos

Mindenesetre Ricciardo szerződéshosszabbítása nincs napirenden a McLarennél, és a jelenlegi teljesítményét látva nehezen elképzelhető, hogy élcsapatnál kapjon ülést a jövőben. Az ausztrál idén lesz 33 éves, ha idén nem sikerül maradandót nyújtania, akkor nehéz helyzetbe kerülhet, ha folytatni akarja karrierjét a Formula 1 világában.

Nyitókép: Depositphotos