2023. április 30. | 14:38

A biztonsági autós fázissal pórul járt Max Verstappen. Charles Leclerc dobogós helyen végzett a Ferrarival, Lewist Hamilton az első ötbe se fért be.

Már pénteken megrendezték az Azeri Nagydíj időmérő edzését. Szombaton ugyanis sor került egy sprint versenyre, amelyet Sergio Perez nyert Charles Leclerc és Max Verstappen előtt. A címvédő a rajtnál összeütközött George Russell-lel, a holland a britet hibáztatta az esetért. A két fiatal versenyző össze is szólalkozott a sprint után.

Vasárnapra megjavították Verstappen autóját, így gond nélkül elrajtolhatott a többiekkel együtt. A rajtnál különösebb incidens nem történt az élmezőnyben. Leclerc maradt az élen, Verstappen kanyarodott be másodikként, mögötte harmadikként haladt Perez.

Verstappen a 4. körben előzte meg Lelerc-t, ezt Perez a 6. körben hatjotta végre. Az első boxkiállásra a 8. körben került sor, Bottas volt az első fecske.

Alonso elkezdte támadni Hamiltont, válaszként a brit inkább kiment friss kerekekért. A 11. körben Nyck De Vries, az AlphaTauri versenyzője túl szűken vett be egy kanyart. Nyilvánvaló volt, hogy be fogják hívni a Safety Cart, a Red Bull mégis behívta a boxba a Red Bull.

A többiek éltek a lehetőséggel, és a biztonsági autós fázis alatt lezavarták a kerékcseréjüket. Perez így az élre került, Leclerc is Verstappen előtt folytathatta. A holland azonban már a 15. körben maga mögé utasította a monacóit.

A két Red Bull hamar meglépett, Leclerc mögött Alonso és Sainz halat az első ötben. Stroll hibáját kihasználva Hamilton feljött a hatodik helyre, a nyolcadik helyen Russell haladt.

Komoly izgalmak ezt követően nem történtek. Egy ideig lehetett találgatni, hogy Hamilton megelőzi-e Sainzot is, esetleg Alonso utoléri-e Leclerc-t, végül egyik helycserére sem került sor.

A kilencedik helyen Esteban Ocon végzett az Alpine-nal, míg a McLaren versenyzője, Lando Norris a tizedik helyen megcsípett egy pontot.

A leggyorsabb kört az utolsó körben George Russell futotta meg, így övé lett a bónuszpont. Mivel a brit úgymond légüres térben mozgott, a Mercedes az utolsó kör előtt kihívhatta egy kerékcserére, így Russell dolga nem volt túlságosan nehéz e tekintetben.

A 2023-as Azeri Nagydíj pontszerzői:

  1. Sergio Perez (Red Bull) 25 pont
  2. Max Verstappen (Red Bull) 18 pont
  3. Charles Leclerc (Ferrari) 15 pont
  4. Fernando Alonso (Aston Martin) 12 pont
  5. Carlos Sainz (Ferrari) 10 pont
  6. Lewis Hamilton (Mercedes) 8 pont
  7. Lance Stroll (Aston Martin) 6 pont
  8. George Russell (Mercedes) 4+1 pont
  9. Lando Norris (McLaren) 2 pont
  10. Cunoda Júki (AlphaTauri) 1 pont