Teljessé vált a 2021-es versenynaptár a Forma-1-ben. A mai bejelentés értelmében november 19-21 között kerül sor a sorozat első Katari Nagydíjára. Lusail versenypályája 2004 óta ad otthont MotoGP versenyeknek, idén pedig a Száguldó Cirkuszt is vendégül láthatja. Nem egyszeri beugrásról van szó, Katar ugyanis 2023-tól egy 10 évre szóló megállapodást írt alá a Forma-1-gyel, melynek értelmében a helyszín állandó szereplője lesz a versenynaptárnak.

„Katar nagyon szeretett volna az F1 segítségére lenni, a tárgyalási folyamat során azonban nem csak az idei évről volt szó, hanem egy 10 éves szerződésben is sikerült megállapodnunk. A 2022-es labdarúgó-világbajnokság lebonyolítását követően Katar 2023-tól Forma-1-es futamoknak is otthont adhat. A versenyek jövőbeli helyszínéről még tárgyalni fogunk, a részleteket egy későbbi időpontban hozzuk majd nyilvánosságra” – áll az F1 közleményében.

Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója kiemelte a Katari Motor és Motorkerékpár Szövetség (QMMF) erőfeszítéseit, valamint a helyi hatóságok érdemeit abban, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült megteremteniük a Forma-1-es verseny lebonyolításának hátterét.

„Örömmel üdvözöljük Katart a 2021-es naptárban, valamint 2023-tól kezdve a következő 10 éven át. A Katari Motor és Motorkerékpár Szövetség és a hatóságok elképesztő munkát végeztek. Megmutattuk, hogy képesek vagyunk alkalmazkodni. Hatalmas az érdeklődés a sportág iránt különböző helyszínekről. A csapatok, az F1 és az FIA közös érdeme, hogy sikerült egy 22 versenyből álló naptárt összehoznunk, amire egy ilyen kihívásokkal teli időszakban különösen büszkék lehetünk” – tette hozzá az olasz sportvezető.

Abdulrahman Al-Mannai, a helyi sportági szövetség elnöke büszkén nyilatkozott, és hatalmas sikerként értékelte az F1-gyel kötött hosszútávú megállapodást.

„Különleges nap a mai a Katari Motor és Motorkerékpár Szövetség, valamint az egész ország számára. A megállapodásnak köszönhetően a jövőben a Forma-1 és a MotoGP mezőnye is Katarba látogat majd, így a sportág krémjét láthatjuk vendégül a következő 10 évben. Büszkék vagyunk az eddigi történelmünkre, és izgatottan várjuk a következő fejezetet” – fogalmazott a szövetség elnöke.

Katari Nagydíj

A mai bejelentéssel eldőlt, hogy Lewis Hamilton és Max Verstappen csatája a Közel-Keleten ér majd véget. A Katari Nagydíj után Szaúd-Arábia következik, mely szintén első alkalommal adhat otthont Forma-1-es futamnak. A szezonzáróra december 10-12 között az újkori hagyományoknak megfelelően Abu Dhabiban kerül majd sor.