2023. szeptember 03. | 21:57

Izgalmakból nem volt hiány Monzában, ám a Red Bull holland versenyzőjét ezúttal sem lehetett legyőzni. Verstappen zsinórban tizedszer diadalmaskodott.

Az izgalmas időmérő edzést követően a realisták nemigen bízhattak abban, hogy Sainz valóban eséllyel fog harcolni Verstappennel a futamgyőzelemért. Bár a Ferrari spanyol versenyzője indulhatott a pole pozícióból, csak idő kérdése volt, hogy mikor veszi majd át a vezetést Verstappen.

Kalamajka a rajt előtt

Cunoda autója a felvezető körben megadta magát. A japánnak félre kellett állnia, ám a műszaki hibás kocsit el kellett távolítani a pályáról. Ezért a rajtprocedúrát megszakították, és végül az eredetileg tervezetthez képest 20 perccel később vehette kezdetét az Olasz Nagydíj.

A versenyzők vigyáztak egymásra, így nem történt baleset a piros lámpák kialvását követően. A mezőny simán elfordult, az élmezőnyben nem történt változás. Piastri megelőzte Albont, Noris pedig Hamiltont. Hülkenberg három helyet javítva pontszerző helyen autózott az első kanyarokat követően.

Albon a második körben visszavette Piastritól a hatodik helyet. Verstappen egy másodpercen belül tudott maradni DRS nélkül is Sainzhoz képest, így miután engedélyezték a DRS használatát, a holland keményen támadta a spanyolt. Sainz azonban egy ideig nagyon eredményesen védekezett.

Nem kellett sokat várni arra, hogy Verstappen átvegye a vezetést

Verstappen néhány kör után az első kanyarkombinációban próbált meg kívülről egy manővert. Az eset kísértetiesen hasonlított arra, amikor 2021-ben Verstappen a külső íven maradva próbálta megelőzni Hamiltont, ám a holland ezúttal higgadt maradt. Inkább elvette a lábát a gázról, hiszen biztos volt benne, hogy később lesz még jobb esélye a tiszta előzésre.

A 14. körben Perez megelőzte Russellt. Mivel azonban a mexikói túlságosan kiszélesítette a pályát, vissza kellett adnia a pozícióját.

Egy körrel később Sainz elmért egy féktávot, Verstappen pedig kapott az alkalmon, és át is vette a vezetést. Perez közben megelőzte Russellt, immáron szabályosan. Albon pedig megkezdte a kerékcserék sorát.

Verstappen a 21. körben járt a boxban, majd jött a két Ferrari is. A holland Alonso mögé, a hatodik helyre ért vissza. Mindössze négy kört kellett várni, és újból Verstappen vezetett. Ehhez a pályán kellett megelőznie a 25. körben a kopott gumikon köröző Hamiltont, ami nem okozott számára túl nagy nehézséget. Russell öt másodperces időbüntetést kapott, mivel Ocont a pályát elhagyva előzte meg.

A boxkiállásokat követően Verstappen, Sainz, Leclerc, Perez, Russell, Albon, Norris, Piastri, Alonso, Hamilton sorrendben haladtak a pontszerzők. A holland bő öt másodperces előnyt épített ki az élen. Perez támadta Leclerc-t a dobogóért, de nem volt tőlük túl messze Russell sem.

Helycserék Verstappen mögött

Perez a 34. körben rágta át magát a Ferrari monacói pilótáján. A következő említésre méltó eseményre a 42. körig kellett várni. Ekkor Hamilton próbálta megelőzni Piastrit, ám a két autó összeért, mindketten lesodródtak a pályáról. A McLaren első vezetőszárnya annyira sérült, hogy kénytelenek voltak kihívni az ausztrál versenyzőt a boxba egy új szárnyért.

Perez öt körrel a leintés előtt megelőzte Sainzot is, így feljött a második helyre Verstappen mögé. A holland elsőségét azonban nem veszélyeztette csapattársa sem, hiszen 12 másodperccel vezetett előtte.

Közben Hamiltonak kiosztottak egy öt másodperces büntetést. A brit megelőzte Albont, majd a két Ferrari kiélezett csatáját lehetett látni. A két autó össze is ért az utolsó körökben, ám mindketten versenyben maradtak. Az élen a sorrend nem változott végül: Verstappen simán nyert csapattársa, Perez előtt, a dobogó harmadik fokára pedig Sainz állhatott fel. A holland zsinórban tizedik győzelmét aratta, ilyen teljesítményre korábban soha senki nem volt képes a Forma-1 történetében.

Pontot szerzett még Leclerc, Russell, Hamilton, Albon, Noris, Alonso és Bottas is. A verseny leggyorsabb körét Piastri futotta meg, ám mivel nem végzett az első tízben, így ezt az egy pontot sem kapta meg.

A 2023-as Olasz Nagydíj végeredménye:

 1. Max Verstappen (Red Bull) 25 pont
 2. Sergio Perez (Red Bull) 18 pont
 3. Carlos Sainz (Ferrari) 15 pont
 4. Charles Leclerc (Ferrari) 12 pont
 5. George Russell (Mercedes) 10 pont
 6. Lewis Hamilton (Mercedes) 8 pont
 7. Alexander Albon (Williams) 6 pont
 8. Lando Norris (McLaren) 4 pont
 9. Fernando Alonso (Aston Martin) 2 pont
 10. Valtteri Bottas (Alfa Romeo) 1 pont
 11. Liam Lawson (AlphaTauri)
 12. Oscar Piastri (McLaren)
 13. Logan Sargeant (Williams)
 14. Csou Kuan-jü (Alfa Romeo)
 15. Pierre Gasly (Alpine)
 16. Lance Stroll (Aston Martin)
 17. Nico Hülkenberg (Haas)
 18. Kevin Magnussen (Haas)
 19. Esteban Ocon (Alpine) kiesett
 20. Cunoda Júki (AlphaTauri) kiesett

A pilóták élmezőnyének állása:

 1. Max Verstappen (Red Bull) 364 pont
 2. Sergio Perez (Red Bull) 219 pont
 3. Fernando Alonso (Aston Martin) 170 pont

A csapatok pontversenyének élmezőnye:

 1. Red Bull 583 pont
 2. Mercedes 273 pont
 3. Ferrari 228 pont
ANP / Getty Images