2023. augusztus 27. | 18:44

Már az első körben leszakadt az ég, a káosz közepette Perez átmenetileg átvette a vezetést. Holland csapattársa azonban nem sokáig engedte őt az élen körözni, Verstappen szokás szerint megnyerte a futamot.

Száraz időben kezdődött meg a Holland Nagydíj. Max Verstappen meg tudta tartani vezető pozícióját Lando Norris ellen, ám az már az első kör végén kiderült: a holland ezúttal nem fog sétakocsikázva diadalmaskodni.

Az eső ugyanis hirtelen leszakadt. Voltak, akik azonnal reagáltak, főként, akik a mezőny hátsóbb régiójához tartoztak. Azonnal átmeneti esőgumikra váltott Perez és Csou is. Verstappenék még egy darabig megpróbáltak kint maradni a slickeken, ám körülbelül körönként 10 másodperccel voltak lassabbak, mint akik intermediate-re váltottak. Néhány versenyző kivételével mindenki ki is ment a boxba átmeneti esőgumikért.

Perez azonban nem sokáig maradt az élen, Verstappen körönként több másodpercet faragott tetemes hátrányából. Végül nem a pályán, hanem a boxban előzte meg, miután előbb kihívták a soron következő kerékcserére, mint csapattársát.

Innentől úgy tűnt, Verstappen a szokásos forgatókönyv szerint utcahosszal meg fogja nyerni a versenyt. Néhány körrel a leintés előtt azonban megérkeztek az újabb esőfelhők. Csou nekicsapta az autóját a gumifalnak, ami miatt mindenképp be kellett volna hívni a biztonsági autót. Perez is felúszott, Alonso ezt kihasználva meg is előzte. Az eső rendkívül hevesen rákezdett, így aztán jött, amin idén már senki sem lepődhetett meg, aki követi az F1-et: piros zászlóval megszakították a futamot.

Hosszas várakozást követően a versenyirányítás jelezte: gördülő rajttal indítják újra a versenyt. Erre a Verstappen, Alonso, Perez, Gasly, Sainz, Hamilton, Norris, Russell, Albon, Piastri, Ocon, Cunoda, Stroll, Hülkenberg, Bottas, Lawson és Magnussen sorrendben került sor.

Hét kör volt hátra, amikor a biztonsági autó mögött újból körözni kezdett a mezőny. Alonso rögtön a célegyenesben megpróbált beszúrni Verstappen mellé, ám a holland maradt az élen. Közben kiderült, Perez kapott egy 5 másodperces büntetést, mivel túl gyorsan hajtott a boxutcában. Így úgy festett, hogy Pierre Gasly lehet a harmadik, Pereznek pedig nyomnia kellett a gázt, hogy nehogy még több pozíciót veszítsen.

A végén Verstappen, Alonso és Gasly dobogós helyét semmi sem veszélyeztette, Perez pedig a büntetését követően a negyedik helyen zárt. Sainz nagyot csatázott Hamiltonnal az ötödik helyért, amit a spanyol kaparintott meg. Pontszerző helyen zárt még Norris, Albon, Piastri és Ocon is.

Verstappen zsinórban kilencedik győzelmét aratta, amivel beállította Sebastian Vettel rekordját.

A 2023-as Holland Nagydíj végeredménye:

 1. Max Verstappen (Red Bull) 25 pont
 2. Fernando Alonso (Aston Martin) 18+1 pont
 3. Pierre Gasly (Alpine) 15 pont
 4. Sergio Perez (Red Bull) 12 pont
 5. Carlos Sainz (Ferrari) 10 pont
 6. Lewis Hamilton (Mercedes) 8 pont
 7. Lando Norris (McLaren) 6 pont
 8. Alexander Albon (Williams) 4 pont
 9. Oscar Piastri (McLaren) 2 pont
 10. Esteban Ocon (Alpine) 1 pont
 11. Lance Stroll (Aston Martin)
 12. Nico Hülkenberg (Haas)
 13. Liam Lawson (AlphaTauri)
 14. Kevin Magnussen (Haas)
 15. Valtteri Bottas (Alfa Romeo)
 16. Cunoda Júki (AlphaTauri)
 17. George Russel (Mercedes)
 18. Csou Kuan-jü (Alfa Romeo) kiesett
 19. Charles Leclerc (Ferrari) kiesett
 20. Logan Sargeant (Williams) kiesett
ANP / Getty Images