2023. január 21. | 18:37

Az idén nyáron Mogyoródon megrendezésre kerülő Forma-1-es futamra már mind a százezer jegy elkelt, ám a jövő még kérdéses.

A Forma-1-es Magyar Nagydíj szerződése 2027-ig érvényes. 2021 nyarán bejárta ugyan a sajtót a hír, hogy 2037-ig biztosított a magyarországi F1-es futam jövője, ám ez feltételekhez van kötve.

Bár a kormany.hu oldalán megjelent cikk szerint biztosan lesz 2037-ig Forma-1-es futam a Hungaroringen, a Stefano Domenicalival, az F1 elnök-vezérigazgatójával kötött megállapodás egy pénzügyi megállapodás. Ez szólt eredetileg 2032-ig, amit öt évvel meghosszabbítottak.

Ugyanakkor ahhoz, hogy a valóságban tényleg legyen futam 2027 után is, egy sor fejlesztésnek meg kellene valósulnia. Palkovics László akkor kiemelte, hogy a magyar kormány elkötelezett a versenyrendezés iránt. A körülmények megfelelőek Magyarországon, ám a pálya feltételein javítani kell, mondta akkor a miniszter.

A 38. Magyar Nagydíjra rekord gyorsasággal keltek el a jegyek. Tavaly december 6-án látott napvilágot a hír, hogy immáron egyetlen elépőt sem lehet kapni a futamra. A Világgazdaság információi szerint a jegyek 73%-át külföldi rajongók vették meg.

Szombatra van néhány száz napi ülőhelyre szóló belépő. Aki szeretne belekóstolni az F1-es versenyhétvégék hangulatába, a pénteki napra is tud még jegyet vásárolni.

Akkor a Hungaroring honlapja arról számolt be, hogy sor kerül az elavult közművek fejlesztésére, ami elengedhetetlen az üzembiztos működéshez.

A beruházási stop mindent felülírhat

Az ivóvíz-, a tűzivíz-, a szennyvízhálózat, az erősáramú hálózat fejlesztése, új hálózat kiépítése már megkezdődött. A gyengeáramú alépítmény rendszere is meg fog történni. Ugyanakkor életbe lépett a kormány által előírt beruházási stop. Elvileg egyébként minden adott lenne a tervezett felújítások megkezdéséhez.

„Azt látjuk, hogy a sok uniformizált pálya között egyre nagyobb értéke van a magyarhoz hasonló tradicionális helyszíneknek, és Budapest közelsége mindig is elképesztő vonzerőt jelent majd a Hungaroring számára, ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy az új pályák infrastruktúrája a miénknél sokkal magasabb színvonalú szolgáltatást tesz lehetővé. A stratégiai fejlesztési programnak köszönhetően belátható időn belül mi is fel tudjuk venni velük a versenyt, ami lehetővé teszi, hogy itt tartsuk a Formula 1-es sorozatot, és ezáltal évről évre hazánkra, gyönyörű fővárosunkra irányítsuk a figyelmet” - mondta még decemberben Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Gyulay Zsolt szerint a 2027-ben lejáró szerződés hosszabbításáról február végéig döntést kellene hozni, mondta el egy interjúban az InfoRádió számára. Állami garancia nélkül a kontraktus meghosszabbítása nem lehetséges.

Az új szerződésben garantálni kellene, hogy 2025-ig befejezik a felújítást. A közművek felújításán túl a épületek korszerűsítésére is szükség lenne.

Depositphotos