2023. december 01. | 19:07

Ezzel eldőlt, hogy lesz-e ülése jövőre Mick Schumachernek.

A legtöbb csapatnál már az év során meghozták a döntést azzal kapcsolatban, hogy milyen felállással kezdik meg a következő idényt. Az egyetlen kérdés az volt, hogy szerződést hosszabbít-e a Williams Logan Sargeanttal.

Végül ma a Williams bejelentette, hogy Sargeant jövőre is náluk fog versenyezni. A 22 éves versenyző tehát kap még egy esélyt a bizonyításra. Elmondta, nagyon hálás, hogy bíznak benne, szeretne fejlődni, és erre minden lehetősége adott, mert egy nagyon tehetséges és elkötelezett csapat tagja. Sargeant elárulta, izgalmas terveik vannak a jövőre nézve, és szeretne minden tőle telhetőt megtenni a siker érdekében.

A Williams csapatfőnöke, James Volwes már korábban is elárulta, hogy szándékukban áll az idén újoncként szereplő Sargeantnak esélyt adni a jövő évi versenyzésre, így tehát nem volt igazán meglepő a brit istálló bejelentése.

Az amerikai versenyző sokáig meglehetősen gyengén muzsikált, egészen az Amerikai Nagydíjig. Akkor szerezte meg első pontját, azon a futamon ugyanis tizedik helyen végzett.

Brazíliában is közel járt a pontszerzéshez, de végül tizenegyedikként intették le. Sargeant végül csak a 21. helyen végzett a pilóták pontversenyében, egyedül az idény felénél kirúgott Nyck de Vriest tudta megelőzni. Olyan pilóták is Sargeant előtt zártak, akik csak néhány futamon vettek részt. Ilyen volt Liam Lawson, aki öt futamon helyettesítette Daniel Ricciardót, de maga Ricciardo is szerzett hat pontot, pedig csak hét futamon volt erre lehetősége.

Sargeant csapattársa, a jóval rutinosabb Alexander Albon sokkal jobb eredményeket produkált. A thai versenyző mind a 22 időmérő edzésen márkatársa előtt végzett, ráadásul gyűjtött 27 pontot is az idény során, amivel összetettben a 13. helyen végzett. A Williams a konstruktőri bajnokság hetedik helyn zárt, megelőzve az AlphaTauri, az Alfa Romeo és a Haas csapatát. A Williams ugyanakkor a csapatok versenyében akkor sem végzett volna előrébb, ha kétszer ennyi pontot gyűjtenek, így döntésük némileg érthető.

Jövőre tehát az idénnyitón nem lesz újonc a rajtrácson. Ez persze nem jelenti azt, hogy később nem kaphat lehetőséget olyasvalaki, aki nem vett még részt F1-es futamon, hiszen az AlphaTaurinál tavaly is év közben cseréltek versenyzőt.

Sokan kíváncsiak lennének, hogy mire lenne képes Mick Schumacher egy versenyképes autóban, azonban nekik továbbra is várniuk kell. Michael Schumacher fia továbbra is csak a Mercedes tartalékpilótája lesz, közben az Alpine színeiben a WEC-ben fog versenyezni.

A 2024-es rajtrács:

Red Bull:

Max Verstappen
Sergio Perez

Mercedes:

Lewis Hamilton
George Russell

Ferrari:

Charles Leclerc
Carlos Sainz

McLaren:

Lando Norris
Oscar Piastri

Aston Martin:

Fernando Alonso
Lance Stroll

Alpine:

Esteban Ocon
Pierre Gasly

Williams:

Alexander Albon
Logan Sargeant

AlphaTauri:

Cunoda Júki
Daniel Ricciardo

Alfa Romeo:

Valtteri Bottas
Csou Kuan-jü

Haas:

Kevin Magnussen
Nico Hulkenberg

David Davies/PA Images via Getty Images