2022. február 14. | 23:25

A korábban az F1-ben is szereplő Pascal Wehrlein vezérletével kettős győzelmet arattak a németek.

Még csak februárt mutat a naptár, a Formula E mezőnye azonban máris harmadik futamán vett részt a hétvégén. Ezúttal Mexikóba látogatott az elektromos versenysorozat.

A vasárnapi futamot a Porsche német versenyzője, Pascal Wehrlein kezdhette az élről. A második helyre a Rokit svájci pilótája, Edoardo Mortara, a harmadik pozícióba pedig egy másik német Porsche versenyző, André Lotterer kvalifikálta magát. A negyedik és ötödik helyet a DS két sofőrje, Jean-Éric Vergne és António Félix da Costa foglalhatta el. A címvédő Mercedes pilótái közül a tavalyi szezon bajnoka, Nyck de Vries a hatodik, Stoffel Vandoorne a nyolcadik rajtkockából várta a piros lámpák kialvását.

A rajtnál nem történt helycsere az élen, ám Mortara hamar Wehrlein tudtára adta, hogy ő bizony nem szeretné beérni a második hellyel. Nagy nyomás alá helyezte a Rokit versenyzője a Porsche pilótáját.

A 13. helyről startoló Alexander Sims ideje korán fejezte be a körözést, miután kicsúszott a 11-es számú kanyarban és fel kellett adnia ennek következtében a futamot. A pályamunkásokat dicséret illeti, hiszen olyan gyorsan eszméltek, hogy a biztonsági autót sem kellett beküldeni a pályára.

A hetedik körben szinte a semmiből bevállalt egy előzést Mortara. A célegyenesben a belső ívre húzódott, mire Wehrlein eszmélt, már nem tudott mit tenni. A falra mégsem kenhette fel vetélytársát, így kénytelen volt a második helyről folytatni a küzdelmet. Szép és bátor előzés volt ez Motrarától!

Úgy tűnt, hogy Wehrlein győzelmi álmai szertefoszlanak, amikor öt kör múltán Vergne is elment a néme mellett. Fertály órával a vége előtt azonban Wehrlein visszavette a pozícióját Vergne-től, a franciát ezt követően Lotterer és Frijns is maga mögé utasította.

Mortara ugyan az élen autózott, ám kénytelen volt takarékoskodni az energiával. Mortara melett így többen is elmentek. Wehrlein Lottererrel viaskodott az első helyért, a 27. körben aztán Wehrlein az élre állt és nem is engedte ki a kezéből a vezetést. Öt körrel később Frijns Mortarát megelőzve a harmadik helyre lépett előre. Mégsem Frijns állhatott a dobogóra, érkeztek ugyanis a DS versenyzői Vergne vezetésével és letaszították onnan.

A futamot sokáig vezető Mortarának be kellett érnie az ötödik hellyel, míg hatodikként a címvédő De Vries végzett. Frijns csak a hetedik lett végül.

A Porsche tehát kettős győzelmet ünnepelhetett, de jól teljesített a DS csapata is a gyenge szezonkezdetet követően. Összetettben Mortara áll az élen 43 bajnoki egységgel, ám a Rokit pilótájának előnye mindössze öt pont a címvédő De Vries előtt. A Porsche két versenyzője, Wehrlein és Lotterer egyaránt 30 pontnál járnak, de még semmi sem dőlt el.

Antonio Giovinazzi, aki tavaly még az Alfa Romeo F1-es csapatánál Kimi Räikkönen csapattársaként gyűjtögette a pontokat pocsékul szerepel továbbra is. Ezúttal be sem fejezte a futamot, összetettben pedig a 22., azaz utolsó helyen szerénykedik. Nem megy jól csapatának, a Dragon/Penske Autosportnak sem, amely még nem szerzett pontot az idei kiírásban, ennek megfelelően szintén az utolsó helyen vesztegel.

Ha szeretnéd, mozgóképes formában is megnézheted, mi történt a futamon. Indítsd el az alábbi videót, és megnézheted a 60 másodperces összefoglalót!

Most némi pihenő következik a Formula E mezőnye számára, február további részében már nem lesz futam, sőt, márciusban sem. Legközelebb Rómába utaznak Wehrleinék, ahol április 9-én és 10-én is lesz egy-egy verseny.

A Mexikói E-Prix végeredménye:

 1. Pascal Wehrlein (Porsche) 28 pont
 2. André Lotterer (Porsche) 18 pont
 3. Jean-Éric Vergne (DS Techeetah) 15 pont
 4. António Félix Da Costa (DS Techeetah) 12 pont
 5. Edoardo Mortara (Rokit) 10 pont
 6. Nyck De Vries (Mercedes) 9 pont
 7. Robin Frijns (Envision) 6 pont
 8. Sébastien Buemi (Nissan) 4 pont
 9. Maximilian Guenther (Nissan) 2 pont
 10. Jake Dennis (Andretti) 1 pont
 11. Stoffel Vandoorne (Mercedes)
 12. Lucas Di Grassi (Rokit Venturi)
 13. Nick Cassidy (Envision Racing)
 14. Oliver Turvey (Nio 333)
 15. Sam Bird (Jaguar)
 16. Oliver Rowland (Mahindra)
 17. Oliver Askew (Andretti)
 18. Dan Ticktum (Nio 333)
 19. Mitch Evans (Jaguar)
 20. Sérgio Sette Camara (Dragon/Penske Autosport)
 21. Antonio Giovinazzi (Dragon/Penske Autosport)
 22. Alexander Sims (Mahindra)

A versenyzők állása:

 1. Edoardo Mortara (Rokit) 43 pont
 2. Nyck De Vries (Mercedes) 38 pont
 3. Pascal Wehrlein (Porsche) 30 pont
 4. André Lotterer (Porsche) 30 pont
 5. Stoffel Vandoorne (Mercedes) 28 pont
 6. Jean-Éric Vergne (DS Techeetah) 27 pont
 7. Jake Dennis (Andretti) 26 pont
 8. Lucas Di Grassi (Rokit) 25 pont
 9. Robin Frijns (Envision) 24 pont
 10. António Félix Da Costa (DS Techeetah) 12 pont
 11. Sam Bird (Jaguar) 12 pont
 12. Nick Cassidy (Envision) 7 pont
 13. Sébastien Buemi (Nissan) 4 pont
 14. Oliver Rowland (Mahindra) 4 pont
 15. Oliver Askew (Andretti) 2 pont
 16. Maximilian Guenther (Nissan) 2 pont
 17. Mitch Evans (Jaguar) 1 pont
 18. Oliver Turvey (Nio 333) 0 pont
 19. Sérgio Sette Camara (Dragon/Penske Autosport) 0 pont
 20. Dan Ticktum (Nio 333) 0 pont
 21. Antonio Giovinazzi (Dragon/Penske) 0 pont

A konstruktőrök versenyének állása:

 1. Venturi 68 pont
 2. Mercedes 66 pont
 3. Porsche 60 pont
 4. DS Techeetah 39 pont
 5. Envision 31 pont
 6. Andretti 28 pont
 7. Jaguar 13 pont
 8. Nissan 6 pont
 9. Mahindra 4 pont
 10. Nio 333 0 pont