2024. május 06. | 12:51

A McLaren csillaga némi szerencsével, de megszerezte hőn áhított első sikerét.

Max Verstappen rajtolt az élről a Miami Nagyídjon. Mellőle Charles Leclerc várta a piros lámpák kialvását, mögöttük Carlos Sainz, Sergio Perez, Lando Norris és Oscar Piastri sorakozott.

Verstappen fordult el elsőként, de Sergio Perez kis híján kiütötte őt és másokat is: centiken múlt, hogy a túlságosan bátor manőverrel próbálkozó mexikói ne okozzon tömegbalesetet. Végül mindenki megúszta, bár Perez kisodródott.

A címvédő mögött Leclerc és Piastri haladt, mögöttük Sainz, Perez és Norris haladt az első kör végén. A negyedik körben Piastri elment Leclerc mellett. A McLaren ausztrál versenyzője tartani tudta a lépést Verstappennel, aki 2,5 másodperc környéki előnyel vezetett. Nem szakadt szét túlságosan az élmezőny, 15 kör elteltével csak 8 másodperc volt a differencia az első hat között.

Az első hatból Perez hajtott először a boxba friss abroncsokért a 18. körben, őt nem sokkal később Leclerc követte. Norris rendesen odalépett, miután Perez már nem tartotta fel, és gyors tempóban zárkózott fel Sainzra.

A 22. körben Verstappen vezetői hibát vétett és elsodort egy bóját. Autója nem sérült, a bója viszont rossz helyen állt a pályán. Virtuális biztonsági autós fázis alatt egy pályabíró kapta fel a pálya tartozékát. Még ebben a körben Verstappen is a boxba ment, majd egy körrel később így tett Piastri és Sainz is.

A 28. körben Magnussen és Sargeant a mezőny hátsó felében összeütközött, a dánt látták bűnösnek a versenybírák, amiért 10 másodperces büntetést kapott. Ennél azonban érdekesebb volt, hogy behívták a biztonsági autót is, így Norris időveszteség nélkül tudott kereket cserélni, és az élre tért vissza!

A 33. körben hajtott a boxba a Safety Car. Norris maga mögött tartotta Verstappent, mögöttük Leclerc, Piastri, Sainz, Perez, Cunoda, Hamilton, Russell és Ocon haladt pontszerző helyen.

Norris hamar elnyúlt, a 39. körben már 2,6 másodperc volt az előnye. Sainz és Piastri hatalmasat csatázott, össze is ért a két autó, amelynek következtében a McLaren versenyzőjének első vezetőszárnya eltört. Cserélni kellett az elemet, az ausztrál az utolsó helyre tért vissza. Sainz autója nem sérült.

Az esetet csak a futam után vizsgálták, amit a versenyirányítás már a futam alatt jelzett. Sainzot utólag 5 másodpercre megbüntették, így ismét kiderült: bárkit ki lehet ütni a versenyből potom öt másodperces büntetésért cserébe. Sainz ezzel mindössze egy helyet bukott, Perez így elé került.

Az élmezőnyben több helycserére nem került sor a leintésig. Lando Norris 110 futam után megszerezte élete első győzelmét!

A 2024-es Miami Nagyídj végeredménye:

 1. Lando Norris (McLaren) 25 pont
 2. Max Verstappen (Red Bull) 18 pont
 3. Charles Leclerc (Ferrari) 15 pont
 4. Sergio Perez (Red Bull) 12 pont
 5. Carlos Sainz (Ferrari) 10 pont
 6. Lewis Hamilton (Mercedes) 8 pont
 7. Cunoda Júki (RB) 6 pont
 8. George Russell (Mercedes) 4 pont
 9. Fernando Alonso (Aston Martin) 2 pont
 10. Esteban Ocon (Alpine) 1 pont

A pilóták élmezőnyének állása:

 1. Max Verstappen (Red Bull) 136 pont
 2. Sergio Perez (Red Bull) 103 pont
 3. Charles Leclerc (Ferrari) 98 pont
 4. Lando Norris (McLaren) 83 pont
 5. Carlos Sainz (Ferrari) 83 pont
 6. Oscar Piastri (McLaren) 41 pont

A csapatok élmezőnyének állása:

 1. Red Bull 239 pont
 2. Ferrari 187 pont
 3. McLaren 124 pont
Depositphotos