2022. április 30. | 10:04

Vajon mekkora jelentősége van a pilóták magasságának és testsúlyának a teljesítmény szempontjából?

A Forma-1 alapvetően technikai sportágnak számít, ám természetesen rengeteg múlik a versenyzők tehetségén, reflexein, vezetési képességein. De vajon mekkora jelentősége van a pilóták magasságának és testsúlyának? A következő összeállításban tornasorba rendezzük az F1-es mezőny tagjait.

A legmagasabbaktól a legalacsonyabbak felé haladva Esteban Ocon és Alex Albon állnak az élen 186 centiméteres magasságukkal. A Williams tavalyi párosa, George Russell és Nicholas Latifi egyaránt 185 centiméterre nőttek. Latifi honfitársa, Lance Stroll 182 centis, az idei háromból két versenyen győztes Charles Leclerc, a világbajnoki címvédő Max Verstappen, és a McLarennél sikereket hajszoló Daniel Ricciardo egyaránt a 180-181 centiméteresek táborát erősítik.

Carlos Sainz 178, Pierre Gasly 177, Mick Schumacher 176 és Sebastian Vettel 175 centiméteres testmagasságával következik a sorban, a kínai Csou Kuan-jü ugyancsak 175 centiméteresre nőtt. A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton 174 centiméteres testmagassággal rendelkezik. A sort Valtteri Bottas és Sergio Perez nevével folytathatjuk, akik egyaránt 173 centisek.

A viszonylag alacsonyabb pilóták közé tartozik a kétszeres világbajnok Fernando Alonso, a McLaren üdvöskéje, Lando Norris, valamint az Alpha Tauri színeiben versenyző Cunoda Juki. A japán a mezőny legalacsonyabb tagja, a maga 159 centiméterével.

Az alábbi képre kattintva vizuálisan is megtekintheted a pilótákat tornasorba rendezve.

A mérnökök elsősorban alacsonyabb és könnyűsúlyú pilótákra tervezik a Forma-1-es autókat. Az ok pofonegyszerű: az extra kilók köridőveszteséget jelentenek.

Az F1 történetének legmagasabb versenyzője a német Hans-Joachim Stuck (194 cm) volt, aki később a Le Mans-i 24 órás versenyeken szerzett magának hírnevet. A 2000-es évektől kezdődő, modern érában a 193 centiméteres Justin Wilson volt a legmagasabb, ő tragikus módon 2015-ben elhunyt.

Ami a mostani mezőny testsúlyát illeti, Alex Albon (74 kg) itt is az élen áll, amíg a listát az 54 kilogrammos Cunoda zárja.

  • Címkék:
  • F1