A McLaren teljes idényre leszerződött az IndyCar sorozatra

Frissítve:
2019-08-16, 14:03

A McLaren csapata az Arrow Schmidt Peterson Motorsports istállóval kötött megállapodás értelmében rajthoz áll az IndyCar következő idényének összes futamán.

A brit csapat már Fernando Alonso 2017-es Indy500-as indulása óta játszadozik a gondolattal, hogy teljes erőbedobással benevez az amerikai sorozatba. Az istálló új neve Arrow McLaren Racing SP lesz, és az eddig használt Chevrolet erőforrás helyett Honda motorral indulnak majd.

A hírek szerint az Arrow SPM adja a csapat működéséhez szükséges alapokat, a McLaren hozza a műszaki szakértelmet, a kereskedelmi tapasztalatokat és a reklámértéket. A pilótákról egyelőre nincs pontos információ, jelenleg az IndyCar futamgyőztes James Hinchcliffe, és az egykori Forma-1-es versenyző, Marcus Ericsson áll az istálló alkalmazásában. Fernando Alonso már korábban kifejezte érdeklődését az IndyCar programmal kapcsolatban, ám azt egyelőre nem tudni, hogy beszállna-e egy teljes szezonra.

Fernando Alonso a McLarennel az oválpályán

A két alapító Sam Schmidt és Ric Peterson maradnak a helyükön, a McLaren részéről pedig a sportigazgató Gil de Ferran kap vezető szerepet. A wokingi istálló mérnöki csapattal is képviselteti magát a programban.

„Az IndyCar sorozatban megkérdőjelezhetetlen helye van a McLarennek. A csapat történelmét figyelembe véve hosszú évek óta a nemzetközi autósport élmezőnyében vagyunk. Célunk, hogy idővel futamgyőzelmekért és bajnoki címekért küzdhessünk” - mondta Gil de Ferran, aki 2000-ben és 2001-ben is megnyerte a CART Világsorozat bajnoki címét.

A McLaren első alkalommal 1970-ben állhatott rajthoz az Indy500-on, majd a következő esztendőben Peter Revson a pole pozíciót szerezte meg. 1972-ben Mark Donohue – a Penske-csapat támogatásával – győzni tudott a viadalon. A McLaren első önálló győzelme Johnny Rutherford nevéhez fűződik, aki 1974-et követően 1976-ban is nyerni tudott.

Schmidt Peterson csapatának egyik autója
Schmidt Peterson csapatának jelenleg két autója van az IndyCar sorozatban

Az Arrow Schmidt Peterson csapatot 2001-ben alapította Sam Schmidt, egykori versenyző, röviddel azután, hogy a lebénult egy tesztbalesetben. Ric Peterson 2013-ban fektetett be a projektbe, Simon Pagenaud pedig abban az évben győzelmeket is tudott szerezni.

Szerinted milyen sikereket érhet el a McLaren az IndyCar sorozatban?

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Címkék:

Kapcsolódó írások

McLaren F1 a levegőben
2018. november 30.
A 90-es évek legendája feltöltés nélkül utasította maga mögé a világot, 627 lóerős motorja és pihekönnyű kasztnija lehetővé tette a hihetetlen rekorddöntést!
Alonso
2020. január 21.
Vajon ezzel együtt kizárt az F1-es visszatérés lehetősége is?

További hírek