2023. január 25. | 18:16

Az FIA elnöke, Mohammed bin Szulajm elárulta, változni fog a szabály a pontok kiosztásával kapcsolatban.

A 2022-es Japán Nagydíj vége meglehetősen kaotikusan alakult. A legtöbben ugyanis azt gondolták, hogy nem fog teljes pontszámokat kiosztani az FIA, mivel a mezőny nem tette meg a versenytáv 75%-át.

Japánban 28 kört tettek meg a versenyzők, ami alig több mint a versenytáv 52%-a. Sokan azt hihették, hogy az alábbi pontozási rendszer alapján fogják kiosztani a bajnoki egységeket:

  • amennyiben a versenyzők legalább két kört megtesznek, ám a versenytáv 25%-át nem teljesítik a pilóták, a győztes 6 pontot kap;
  • amennyiben a versenytáv 25%-ánál többet teljesítenek a pilóták, de nem érik el annak 50%-át, a győztes 13 pontot kap;
  • amennyiben a versenytáv 50%-ánál többet teljesítenek a pilóták, de nem érik el annak 75%-át, a győztes 19 pontot kap;

teljes pontszámokat osztanak minden olyan futam esetében, ahol a pilóták a versenytáv 75%-át teljesítik.

Mindez azért volt érdekes, mert ha valóban csak töredékpontokat kaptak volna a pilóták, akkor Max Verstappen nem tudta volna akkor bebiztosítani második világbajnoki címét. Kiderült azonban, hogy van a szabálykönyvnek egy kevéssé ismert pontja.

Csak akkor adnak a versenyzőknek csökkentett pontokat ugyanis, ha a versenyt valamilyen okból félbeszakítják, és később nem is indítják újra. Ezzel a szabállyal sok csapatnál sem voltak tisztában.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner elismerte a Sky Sports adásában, hogy ők is bizonytalanok voltak, hogy Verstappen akkor világbajnok-e vagy sem. A holland pilóta mérnöke úgy kalkulált, hogy egyetlen pont kellene még versenyzőjének a cím bebiztosításához.

A szabály szerint viszont ha a futamot felfüggesztik, ám később újraindítják, akkor a teljes pontszámokat kell kiosztani. Így esett meg, hogy Verstappen nem 19, hanem 25 pontot kapott a győzelméért, amivel már Japánban villágbajnoknak mondhatta magát.

Az FIA elnöke, Mohammed bin Szulajm a Motorsport.com számára elárulta, változni fog a szabály a pontok kiosztásával kapcsolatban az ehhez hasonló esetekben. Steve Nielsen sportigazgató fogja finomhangolni a félreértéseket generáló regulát.

Depositphotos