2022. október 03. | 21:55

Ellenkező esetben veszélybe kerülhet a Forma-1-es Magyar Nagydíj is.

Tavaly nyáron Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentette be, hogy 2037-ig biztosan lesz Forma-1-es futam a Hungaroringen.  Palkovics László akkor biztosította Stefano Domenicalit, az F1 elnök-vezérigazgatóját, hogy a magyar kormány elkötelezett a versenyrendezés iránt, így az eredetileg 2032-ig szóló pénzügyi megállapodást további öt évvel meghosszabbították.

Már akkor is hangsúlyozta a miniszter, hogy a versenypálya rusztikus ugyan, de átfogó fejlesztésre szorul.

A bejárati résznél az irodaház, a shop és a kávézó újjáépítése, továbbá a főlelátó elbontása és újraépítése, valamint a paddock kiszélesítése és a főépület elbontása, újraépítése is szerepelt a tervek között, mondta akkor Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Lewis Hamilton a 2022-es Magyar Nagydíj versenyhétvégéjén | Fotó: Depositphotos

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója úgy nyilatkozott a Napi.hu-nak, hogy nagyon kockázatos lenne versenyt rendezni a jelenlegi infrastruktúrával a Hungaroringen 2024 után, így mielőbb meg kell kezdeni a felújítással kapcsolatos munkákat.

Az elmúlt évek során áramkimaradások, csőtörések és beázások nehezítették a szervezők életét, ennek ellenére nagyobb fennakadás nélkül meg tudták oldani az eddigi problémákat. Gyulay szerint ehhez a profi munkán kívül szerencsére is szükség volt.

Cserélni kell az elavult közműveket, hiszen az 1985-ben épült pályán elavuilt a víz- és a csatornahálózat, az áramellátás és az esővíz-elvezetés is. A közbeszerzési eljárás már lezajlott, ám a részletek kapcsán még nem tudott elárulni részleteket Gyulay.

Daniel Ricciardo a Hungaroring boxutcájában | Fotó: Depositphotos

A Napi.hu arról ír, hogy 2027-ig van érvényes szerződése a Hungaroringnek a Forma-1-es Magyar Nagydíj megrendezésére. Ha a felújítások nem kezdődnek meg időben, akkor szerződés ide vagy oda, a futam megrendezése kockán forog.

A jövő évi versenynaptár tervezetben július utolsó hétvégéje helyett egy héttel korábban látogatna Magyarországra a Száguldó Cirkusz mezőnye. A 24 futamot tartalmazó 2023-as F1-es versenynaptár azonban még nem végleges, többek között a tervezett hazai felújítási munkálatok okán.

Gyulay hangsúlyozta, hogy a tradicionális F1-es pályák sincsenek biztonságban, mivel a 2017 óta tulajdonossá váló Libety Media fellendítette a futamok nézettségét, így sok új pálya szeretne Forma-1-es futamot rendezni. Az amerikai tulajdonosok szeretnék, ha a versenyhétvégéket hasonló show övezné, mint a Super Bowl-t, ennek érdekében pedig három színpadot is építeni kell jövőre a Hungaroringen.

Az idei Magyar Nagydíjra 290 ezren látogattak ki, a nézők 70%-a volt magyar. Ezen felül a három versenysorozatot tartalmazó Super Racing Fesztiválra 35 ezren látogattak ki. A kamion Európa-bajnokságon (ETRC), a túraautó-világkupában (WTCR) is szurkolhatott magyar versenyzőknek a publikum.

Nyitókép: Depositphotos