2024. május 27. | 13:30

Tömegével panaszkodtak az emberek arra, hogy elaludtak a rajtot követő baleset után az unalom miatt, pedig van itt egy érdekesség.

Az F1 történetében még soha nem történt meg, hogy a rajtsorrenddel megegyező sorrendben futott be az első tíz versenyző. Nos, ez a sorozat vasárnap megszakadt.

Pedig erős esély volt arra, hogy mindez ne így legyen. A rajtot követően ugyanis Leclerc simán elfordult elsőként a Ferrarival, ám mögötte Piastri és Sainz összeért egymással.

Sainz nem hagyott elég helyet a McLaren ifjú titánjának, aki nem vette el a lábát a gázról. A Ferrari spanyol pilótája az eset után defektet kapott. Úgy tűnt, hogy fel is kell adnia a futamot.

Csakhogy az első kör nem ért véget normál körülmények között, a mezőny hátsó taktusában ugyanis történt egy elég komoly baleset. Magnussen olyan helyre tette be az autóját, ahol nem volt elég hely, így valósággal kitorpedózta a versenyből Perezt és csapattársát, Hülkenberget is.

A pályát ellepték a törmelékek, megsérült a szalagkorlát is, így piros zászlóval megszakították a versenyt. A szabály értelmében ilyenkor állórajtot rendelnek el, méghozzá abban a sorrendben, ahogyan a kör elején szelték át a célvonalat a versenyzők. Sainz így felállhatott a rajtrács harmadik helyére, mindenki onnan rajtolt, ahonnan eredetileg - már akinek volt ehhez autója.

Míg régen a csapatok vittek magukkal egy-egy tartalék autót, ma már ez nincs így. A balesetbe keveredett pilótáknak tehát fel kellett adnia a futamot. Érdekesség, hogy Gasly és Ocon is ütközött, utóbbi ráhúzta az autóját csapattársára. Ocon autója a levegőbe repült, de sikeresen talajt fogott.

Az újraindítást követően gyakorlatilag semmi említésre méltó nem történt. A rajtot követően mindenki abban a pozícióban körözött a pontszerzők közül, ahol startolt. Charles Leclerc életében először végzett dobogón hazai futamán, mi több, meg is nyerte azt.

Sokan a Monacói Nagydíj megszüntetése mellett kampányolnak, holott régen azért láthatunk egy-egy előzést ezen a pályán is, például az alagút után. Az is igaz, hogy akkor még nem voltak ilyen szélesek az autók.

Lehetséges, hogy nem új pályákat kellene építeni, vagy a meglévő pályákat átalakítani, hanem az autók méretét kéne akkorára csökkenteni, hogy legyen helyük az előzésre a versenyzőknek?

A 2024-es Monacói Nagydíj végeredménye:
1. Charles Leclerc (Ferrari) 25 pont
2. Oscar Piastri (McLaren) 18 pont
3. Carlos Sainz (Ferrari) 15 pont
4. Lando Norris (McLaren) 12 pont
5. George Russell (Mercedes) 10 pont
6. Max Verstappen (Red Bull) 8 pont
7. Lewis Hamilton (Mercedes) 6+1 pont
8. Cunoda Júki (RB) 4 pont
9. Alexander Albon (Williams) 2 pont
10. Pierre Gasly (Alpine) 1 pont
11. Fernando Alonso (Aston Martin)
12. Daniel Ricciardo (RB)
13. Valtteri Bottas (Sauber)
14. Lance Stroll (Aston Martin)
15. Logan Sargeant (Williams)
16. Csou Kuan-jü (Sauber)
17. Esteban Ocon (Alpine) kiesett
18. Sergio Perez (Red Bull)
19. Nico Hülkenberg (Haas)
20. Kevin Magnussen (Haas)

A pilóták élmezőnyének állása:
1. Max Verstappen (Red Bull) 169 pont
2. Charles Leclerc (Ferrari) 138 pont
3. Lando Norris (McLaren) 113 pont

A csapatok élmezőnyének állása:
1. Red Bull 276 pont
2. Ferrari 252 pont
3. McLaren 184 pont

Depositphotos