Miután a Honda bejelentette, hogy 2021 végén távozik a Forma-1-ből, a Red Bull és az AlphaTauri istállók motorbeszállító nélkül maradtak. Korábbi partnerükkel, a Renault-val megromlott a kapcsolatuk, a Mercedes pedig nem szívesen szolgálja ki egyik legfőbb riválisát, ráadásul már így is épp elég partnerkapcsolata van a németeknek.

Red Bull és Ferrari

Kézenfekvő megoldásnak látszik, hogy a Honda által eddig fejlesztett motorral dolgozzanak tovább. Ahhoz, hogy továbbra is versenyképesek maradjanak, 2022-től be kellene fagyasztani a motorfejlesztéseket az F1-ben. Amennyiben ez nem történik meg, a sajtóhírek szerint a Red Bull akár ki is vonulhat a Száguldó Cirkuszból.

Az Auto Motor und Sport információt Dr. Helmut Marko, az osztrák istálló tanácsadója is megerősítette.

„Szeretnénk saját hatáskörben használni a Honda-motorokat, mivel ez az egyetlen módja függetlenségünk megőrzésére. Szándékunkat már a Forma-1 vezetőségével is tudattuk. A terv azonban ennél drámaibban hangzik: vagy befagyasztják a motorfejlesztéseket 2022-től, vagy mindkét csapatunkkal kivonulunk a Forma-1-ből” - fogalmazott Marko.

A hírek szerint a Mercedes pozitívan reagált a Red Bull javaslatára, a Renault bizonyos feltételek mellett tudná támogatni az elképzelést, a Ferrari pedig határozottan ellenzi azt. Az olaszok szerint a Red Bull nincs vészhelyzetben, ők pedig szívesen kiszolgálnák mindkét csapatot. Látva a Ferrari idei szenvedését, nem biztos, hogy ez lenne számukra a megfelelő megoldás.

Binotto és Horner

A dolog másik buktatója az lehet, hogy 2022-től az F1-es csapatok 20 százalékban bioüzemanyaggal működő motorokat fognak használni, 2023-tól pedig teljesen CO2-mentes üzemanyagokkal mennek majd a Forma-1-es autók. A Ferrari a hírek szerint nem hajlandó engedni ezekből a változásokból, csak azért, hogy a Red Bull kérésének eleget tegyenek.