2023. június 03. | 17:42

A Forma-1 négyszeres világbajnoka aktív szerepet vállal a SailGP versenysorozathoz frissen csatlakozott gárda irányításában.

Sebastian Vettel, a Forma-1 négyszeres világbajnoka 2022 végén szögre akasztotta bukósisakját. Korábban szárnyra kaptak olyan pletykák, melyek szerint a német pilóta vezetői szerepet tölthet a Száguldó Cirkuszban, sokan a Red Bullnál tanácsadóként tevékenykedő Helmut Marko utódját látták benne. Erre a cserére a jelek szerint egyelőre még várni kell, Vettel ugyanis úgy döntött, más vizekre evez.

A vízi környezet ezúttal szó szerint értendő, az F1 világbajnoka ugyanis tulajdonosa és befektetője lett a SailGP versenysorozatban induló német nemzeti vitorláscsapatnak. Az együttes menedzselésében az egykori autóversenyző társa lesz a csapat nevét adó kommunikációs vállalat vezetője, Thomas Reidel. A német csapat az olimpiai bajnok Kahena Kunze és a kétszeres olimpiai bronzérmes Erik Heil sportolókkal a fedélzeten vág bele az új kihívásba.

A SailGP sorozatban a csapatok Ausztráliából, Új-Zélandról és az Egyesült Királyságból érkeznek, a németek frissen csatlakoztak a mezőnyhöz. Az első versenynek Chicago ad otthont, a széria június 16-án indul.

„Óriási potenciált látok a részvételünkben, hiszen a SailGP már a negyedik szezonját kezdi meg, ráadásul most először szerepel benne német csapat. A vitorlázás és a Forma-1 között régóta léteznek párhuzamok. A hajók lenyűgözőek, hihetetlen sebeséget érnek el a vízen, a versenyek tele vannak izgalommal, és örülök, hogy egy motivált, fiatal vitorlázókból álló csapattal a közel lehetek hozzájuk. Ráadásul a sorozat nemcsak a szélenergiát használja, hanem arra is törekszik, hogy új mércét állítson fel a fenntarthatóság terén a sportban” – fogalmazott Sebastian Vettel.

A négyszeres F1-es világbajnok a hétvégi Monacói Nagydíjon visszatért a paddockba, ahol kedélyesen beszélgetett egykori riválisával, Lewis Hamiltonnal. Ennél komolyabb részvételre jelenleg nem számíthatunk Vettel részéről, a Forma-1-es futamokon legfeljebb vendégként lesz majd jelen.

„Hisszük, hogy ebből egy nagyszerű dolog születhet. Emellett hitelesen megvalósíthatjuk a fenntarthatósággal és a sokszínűséggel kapcsolatos elképzeléseinket. Ez az egyik oka annak, hogy megbízható partnerként és hozzáértő technológiai- és fenntarthatósági szakértőként kerestem meg Sebastiant, aki azt is tudja, hogyan kell nyerni. Így ő nem csak társtulajdonosa a német SailGP csapatnak, hanem egyenrangú partner, aki segíthet nekünk elérni a sikert. Persze tisztában vagyunk azzal, hogy erre néhány futam nem lesz elég, de minden feltétel adott hozzá” – nyilatkozta Thomas Reidel.

Mario Renzi - Formula 1 / Getty Images