2023. július 30. | 16:26

A sprint után a futamon sem talált legyőzőre a holland.

Szombaton volt egy sprinkvalifikáció és egy sprintfutam is. Verstappen a McLaren ifjú titánjával, Oscar Piastrival csatázott a győzelemért, végül Verstappen nyert az ausztrál előtt.

A Belga Nagydíj időmérő edzését még pénteken rendezték meg, amelyet Max Verstappen ugyan megnyert, ennek ellenére a vasárnapi futamon nem indulhatott az élről. Kapott ugyanis öt rajthelyes büntetést, így csak a hatodik helyről várhatta a piros lámpák kialvását. Így tehát Leclerc és Perez indulhatott az első sorból, míg a másodikból Hamilton és Sainz.

A rajtnál Leclerc elsőként fordult el, ám Perez már az Eau Rouge végén megelőzte. Sainz a falhoz passzírozta Piastrit rögtön az első kanyarban, a versenybírák azonban úgy látták: versenybaleset történt. Piastri hamarosan feladta a versenyt, de Sainz sem tudta befejezni a futamot.

A valódi kérdés voltaképpen csak az volt, hogy Verstappen hányadik körben fog az élre ugrani. Erre a 17. körig kellett várni, amikor a holland ellentmondást nem tűrő módon ment el az Eau Rouge végén Perez mellett.

A továbbiakban az eső miatt lehetett izgulni féltávnál, ami elkezdett ugyan szemerkélni, de a komolyabb égi áldás elmaradt. A 39. körben Wéber Gáborék lelkendeztek, hogy milyen keményen megelőzte Ocon Cunodát DRS nélkül, megkaparintva ezzel a kilencedik helyet. Wéber Gábor az év végi összefoglalóban is helyet követelt ennek a manővernek.

Hogy végül helye lesz-e ennek az előzésnek abban a bizonyos összefoglalóban, azt most nehéz volna megmondani. Azt azonban le lehet szögezni: amennyiben a kilencedik helyért folyó csatának helye van egy év végi összefoglalóban, az mindent elmond arról az idényről.

Verstappen könnyedén nyert Perez előtt, tovább növelve előnyét a bajnoki pontversenyben. Az élről rajtoló Leclercnek be kellett érnie a harmadik hellyel. A végén Hamilton kiállt egy új szett abroncsért, meg is futotta a leggyorsabb kört.

A 2023-as Belga Nagydíj végeredménye:

 1. Max Verstappen (Red Bull) 25 pont
 2. Sergio Perez (Red Bull) 18 pont
 3. Charles Leclerc (Ferrari) 15 pont
 4. Lewis Hamilton (Mercedes) 12+1 pont
 5. Fernando Alonso (Aston Martin) 10 pont
 6. George Russell (Mercedes) 8 pont
 7. Lando Norris (McLare) 6 pont
 8. Esteban Ocon (Alpine) 4 pont
 9. Lance Stroll (Aston Martin) 2 pont
 10. Cunoda Júki (AlphaTauri) 1 pont
 11. Pierre Gasly (Alpine)
 12. Valtteri Bottas (Alfa Romeo)
 13. Csou Kuan-jü (Alfa Romeo)
 14. Alexander Albon (Williams)
 15. Kevin Magnussen (Haas)
 16. Daniel Ricciardo (AlphaTauri)
 17. Logan Sargeant (Williams)
 18. Nico Hülkenberg (Haas)
 19. Carlos Sainz (Ferrari) kiesett
 20. Oscar Piastri (McLaren) kiesett

A pilóták pontversenyének élmezőnye:

 1. Max Verstappen (Red Bull) 314 pont
 2. Sergio Perez (Red Bull) 189 pont
 3. Fernando Alonso (Aston Martin) 149 pont

A csapatok pontversenyének élmezőnye:

 1. Red Bull 503 pont
 2. Mercedes 247 pont
 3. Aston Martin 196 pont
Dan Mullan / Getty Images