8 sleeper, amit nem árt, ha ismersz

Frissítve:
2018-11-02, 16:31

Sleeper-nek nevezzük azokat az általában alacsony szériaszámos autókat, amelyek a méretükhöz képest nagy motorral szereltek

Bizonyára több olvasónkkal megeshetett már, hogy a pirosnál várakozva egy látszólag unalmas autóból feltűnően tekingetnek át hozzánk. Ilyen esetekben könnyen előfordulhat, hogy egy újdonsült versenytársunk akadt. Bár az autóját méregetve nem értjük az önbizalmát, lehet, hogy egy alacsony szériaszámos, nagy motorral szerelt típusban ül, vagy egy "hergelt", de gyárinak tűnő hétköznapi autóban. Ezeket az autókat nevezzük Sleepereknek, a lényeg a meglepetés. Összegyűjtöttünk pár darabot, amikre feltétlen érdemes odafigyelni.

1. Volkswagen Passat W8

Volkswagen Passat W8

A magyar használt autó keresőn 4 eladó példány van hirdetve. A legdrágább is 2 millió forint alatt hazavihető.

 

Jobb odafigyelni, mielőtt a pirosnál elkönyvelünk egy unalmas Passatot. Ez az egyetlen autó, amiben a W8 motortípus megtalálható. Hengerei 4 sorban vannak elrendezve, a 32 szelepet pedig 4 vezérműtengely mozgatja. 275 lóerővel és 370 Nm nyomatékkal igen meglepő tud lenni, de jellegzetes hangja könnyedén elárulja.

2. Renault Safrane Biturbo

Renault Safrane Biturbo

Miután 806 darabot adtak el belőle, ma már tényleg igazi ritkaság. Nem sok autó tudta a maga korában megfutni a 270 km/h-t.

 

A kilencvenes évek francia luxusautója. 8 éves gyártási ideje alatt számos motor megtalálható volt benne, de ezek közül egy kiemelkedik. 1994-ben gurult le a gyártósorról az első Alpine motoros Safrane, 3 literes duplaturbós blokkal, amely 258 lóerőt juttatott a 4 hajtott kerék irányába.

3. Lancia Fulvia

Lancia Fulvia

A Fulvia volt a Lancia gyár utolsó önállóan kifejlesztett típusa, mielőtt a Fiat 1969-ben felvásárolta volna a céget.

 

Motorsport bolondoknak egyből beugorhat a rallyból ismert Marlboro Fulvia, ami 1972-ben bajnokságot is nyert. Ennek ellenére sosem lett igazi kultuszautó, ami valószínűleg dobozszerű formájának tudható be, annak ellenére, hogy a Coupe valóban lehet szép. Motorterében gyárilag minden esetben V4-es motor található, számos eltérő verzióban. Legismertebb az 1.3-as 88 lóerős kiadás volt.

4. Toyota Soarer

Toyota Soarer

Itthon nemhogy ritka, inkább teljesen ismeretlen típus, mégis két eladó példányt is hirdetnek.

 

Autós körökben gyakran a négyüléses Suprának is nevezik. Kapható volt szívó 2JZ és 1UZ V8 motorral is, de gyárilag csak az 1JZ volt turbófeltöltővel szerelve. 2.5 literes hathengeres motorja 300 lóerős volt, így sokak kedvence lett. Népszerű a tunerek körében is, akik gyakran töltik levegővel a 2JZ-t is.

5. Renault Espace

Renault Espace 3.5 V6

A magas fogyasztás és fenntartási költségek miatt nagyon olcsón hozzáférhető a legizmosabb Espace.

 

A Franciáknál néha igazán messzire tud gurulni a gyógyszer, ezáltal kihagyhatatlan listánkról a második Renault. 3.5 V6 motor, 245 lóerővel, 330 Nm nyomatékkal és 7 üléssel a gyerekeknek, miért ne? Nissan kooperációval megszülethetett a VQ35 motoros Espace, amely egy 350z szívét kölcsönzi. Ugyan a teljesítményből finoman visszavettek, így sem kell szégyenkezni.

6. Audi S3

Audi S3

Az S3 sok fiatal álma. Egészen széles a választék itthon. Jelenleg 10 darabot hirdetnek, a legolcsóbbat 1 590 000 forintért.

 

Az első szériás S3 egy elég különleges motorral jelent meg. Ugyan első pillantásra, egy egyszerű 1.8 soros, négyhengeres turbómotornak tűnik, de hengereiben 5 szelep található. 222 lóerővel és opcionális összkerékhajtással remekül alkalmas az élményautózásra.

7. Nissan Stagea

Nissan Stagea

Ha be szeretnél szerezni egyet, nem lesz egyszerű dolgod, Európában nem találni eladót.

 

A Stagea-t eredetileg a Legacy vetélytársának szánták. Szerencsére a japánok szeretnek gyors autókat építeni, így kiadták a nagynevű Skyline GTR motorral is. A jól ismert RB26 menetteljesítményével egészen egyedit alkottak. Érdekesség, hogy felcsavarozható rá az R34 GTR eleje is, így megalkothatjuk saját Skyline kombinkat is.

8. Renault Clio Sport

Renault Clio Sport

Egymillió forintért három eladó darabot is találtunk.

 

Ártatlan forma, de valami mégsem stimmel. Távolról szemlélve egy szokásos, semmitmondó Clionak tűnhet, ám ez korántsem így van. Átdolgozott hűtőmaszk, dupla kipufogó, alacsonyabb hasmagasság. Mind arról árulkodik, hogy feltehetőleg teljesítmény is szorult ebbe a kisautóba. Szerencsére ez így is van, a 16 szelepes 2 literes benzinesből piactól függően 169-178 lóerőt és 200Nm-t hoztak ki a francia mérnökök. A 0-100 sprint így közel 7 másodperc alatt teljesíthető, amivel okozhatunk másoknak kellemetlen perceket.

Források: 

A cikket írta és szerkesztette:
Barabás Bence & Aranyossy Medárd

További autós hírek

Tényleg elképesztő anyagokat küldtök mostanság és egyre durvábbak ezek… Ez a felvétel az Árpád hídon készült. Valahogyan a villamos sínekre…

Ketten meghaltak hétfőn a 42-es főúton Biharkeresztes és Mezőpeterd között, amikor két kamion frontálisan összeütközött – közölte a Hajdú-Bihar Megyei…

A zebrán gázolták el Veress László színészt, aki később belehalt a sérüléseibe. Veress Lászlót, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nyugalmazott színművészét…

Igen… azokat a pillanatokat is elkapják az egyre terjedő fedélzeti kamerák, amikor a fizikát készülnek meg…@ni a “nagytudású”, nagyarcú “sofőrök”.…

Annyira tipikusan szürreális a videón látható jelenet, amit olvasónktól kaptunk, hogy legszívesebben elszégyelnénk magunk. Nincs mese, erre születni kell. Nem…

Kapcsolódó írások

1970 Plymouth Superbird, szürke, oldalnézet, jobbról
2018. november 07.
A NASCAR 1970-es évadja alkalmával a Plymouth bemutatta legendás típusát, a Superbirdöt
Nissan Silvia CSP311
2019. szeptember 01.
A Silvia vérvonala egészen 1964-ig nyúlik vissza, a korai generációkról azonban a legtöbben megfeledkeznek. A driftkirály egykoron még a raliban brillírozott!
2018-as Suzuki Vitara elölről
2018. október 23.
Több jeles magyar képviselője is volt az autóiparnak világszerte az idők során, mára pedig számos nagyvállalat van jelen az ország különböző térségeiben.
1966 Lincoln Continental, fekete 2+2 kupé, ültetett
2018. október 26.
Most végre megtudhatod, melyik autók voltak az amerikai autógyártás történetének legtermetesebb példányai