Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
vasárnap - 2023. december 03.
-1.5 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A Quattro első 25 éve - Az autók

2017. március 08. | 14:17

A quattrológia állócsillagainak termelési terve 400 darabot számlált 1980-ban, azonban 1991 májusáig több mint 11 000 quattro gördült le a gyártósorról.

1980 Audi Quattro

Az „első nagy sebességű összkerékhajtású szériaautó” a Genfi Autószalonon ünnepelte bemutatkozását. Villámgyorsnak nem lehetett nevezni, ugyanis az extra felszereltséggel bőségesen ellátott modellek is éppen csak elérték a 220 km/h-ás végsebességet. Ennek nem a 200 lóerő az oka, hanem a formaterv. Hartmut Warkuß dizájnfőnök olyan autót akart, amely ráfekszik az útra. Így is sikerült: szögletes, kocka, földhözragadt. A gigantikus 0,4-es légellenállási mutatóval és a 15 literes fogyasztással 100 kilométeren. A neutrális vezetési élmény melletti nagy kanyarsebességek és a terhelésváltáskor jól kontrollálható túlkormányzottság akkoriban még nem volt annyira megától értetődő, mint manapság.

A pilótafülke a sportüléseket leszámítva alig különbözött az Audi 80-tól, mindössze olyan apróságok adtak némi exkluzivitást a belső térnek, mint a bőr sebességváltó mandzsetta. Viszont a középkonzol presztízsteremtő vezérlőegysége jelezte, hogy a vezető éppen a normál összkerékhajtással, bekapcsolt központi difizárral, esetleg a 100 %-os hátsó tengelyzárral vezet. A szögletes úttörő egyébként 49 900 márkában került 1980-ban.

1985 Audi Sport Quattro

Eleinte sokan morogtak miatta. A ralisok azért, mert még mindig túl nagy súly nehezedett az első tengelyre. A publikum azért, mert a maga 203 850 márkás árával szinte megfizethetetlen volt. Az Auto Bild akkori tesztelője gúnyolódott, aki szerint a „rali-sport melléktermékéről” volt szó, amiben manuális tükörbeállítás és kurblis ablakemelés volt csak. A sporttörvény a B csoportos autók gyártását 200 példányra korlátozta és mivel nem volt túl sok tőkeerős raliversenyző, a maradék modelleket az Audi olyan vagyonosoknak adta el, mint Herbert von Karajan, Franz Beckenbauer vagy a spanyol király, Juan Carlos. A 306 lóerő bivalyerős meghajtást garantált, az előző modellhez képest 32 centivel rövidebb tengelytáv pedig javított az irányíthatóságon.

Köszönhetően a stuttgarti Baur karosszériaspecialistánál kézzel készült külső javarészt a könnyű kevlárból készült. Az alumínium öthengeres, négyszelepes, töltőlevegő-hűtéses turbómotor korának legtrükkösebb technikai megoldásai közé tartozott – ennek ellenére közúton is gond nélkül el lehetett vezetni.

1986 Audi 80 Quattro

A rali quattrok öt éven keresztül bizonyítottak aszfalton, murván, havon, így végre nyugdíjba vonulhattak. A különleges vezetésbiztonsági és meghajtási igényekkel rendelkező normál sofőröknek eddig a dátumig meg kellett elégedniük a 80-assal, amire eddigre már a kevésbé vonzó spórolós-quattro gúnynév ragadt. Hasonlóan „takarékosak” volt az eladási adatok is.  A helyzet azonban az utómodell megjelenésével gyökeresen megváltozott. A még mindig kedvező – 35 000 márkás – árért egy teljes értékű quattrót kapott a vásárló, viszont be kellett érnie a régimódi, porlasztós 1.8-as dízelmotorral.

Mindezek ellenére a 80 quattro hamarosan kategóriájának legtöbbet eladott modelljévé vált, aminek két oka volt: egyrészt a kiegyenlített, semleges vezetési tulajdonságok, amelyek bőséges biztonsági tartalékkal rendelkeztek, és a konkurens termékekben egyáltalán nem voltak megtalálhatóak. A meghajtás-vezérlési rendszerek születése még a jövő zenéje volt, de többeknek ennél is fontosabb volt az a néhány betű a kocsi hátulján. A „quattro” felirat ugyanis már nemcsak holmi gyenge modelljelzés volt, aki quattrót vezetett, az a Walter Röhrl és Hannu Mikkola által használt különleges meghajtási rendszert uralta, mely technológia fényét tovább emelte a diadalmas rali győzelmek sorozata. A siralmas 88 lóerő csak gyorsuláskor mutatta meg gyengeségét: a meghajtás különlegessége ellenére a 80 quattrónak 13 másodperc kellett a 100-ra való gyorsuláshoz.

Amennyiben érdekel a '90-es évek egyik meghatározó Audi modellje, nézd meg ezt a bemutatót! Ha a videó nem indulna el, ezen a linken tekintheted meg.

 

1988 Audi V8

1998. január 1-jén Ferdinand Piech átvette Ingolstadt vezetését – a V8 pedig fél évvel később debütált. A felső kategóriás limuzin az Audit véglegesen a prémium osztályba emelte, az Audiban pedig minden volt, ami egy autót kiválóvá és drágává tesz: a két 90 fokos szögben összeillesztett GT-16V motor összesen 3,6 literes lökettérfogatot eredményezett, emellett nyolc henger, négy vezértengely, 32 szelep és 250 lóerő állt a vezetők rendelkezésére. Ehhez jött még a négyfokozatú újonnan fejlesztett automatika, az állandó összkerékhajtás, és az igazán nagy előrelépésnek számító „Procon-Ten” biztonsági rendszer.

A vásárlók kapkodták az autót, a V8 235 km/órás végsebessége és kimondottan sportos vezetési jellemzői mindenkit kielégítettek. A BMW 735i-ben például a légkondicionáló még feláras extra volt, az S-osztály alapmodelljében pedig még az ablakokat is kézzel kellett tekergetni. Ezzel szemben a V8-ban a klíma és az elektromos ablakemelők már 1988-ban is benne voltak a 95 000 márkás alapárban. Az autó egyetlen szépséghibája a hosszú orr volt. Ahhoz, hogy a nyolchengeres motort be lehessen építeni az Audi 100 vázába, az orr-részt 7 centiméterrel meg kellett toldani, így az arányok kissé megváltoztak. Ez csak 8 év múlva változott, amikor az utód A8-as egy teljesen újonnan kifejlesztett alumínium vázat kapott.

1995 Audi A6 2.5 TDI Quattro

Az Audi szeretett volna minden sorozatában quattróval is előrukkolni, ugyanis a megrögzött dízelrajongók is hallatták a szavukat. Az összkerékhajtást azonban nem igazán lehetett keresztezni az öngyulladós motorral. Ennek oka az volt, hogy a gyenge nyomaték a hagyományos örvénykamrás és közvetlen befecskendezésű dízeleknél – különösen alacsony fordulatszámon - induláskor igencsak csökkentette a vezetési élményt. Ez először 1995-ben, a TDI motorok új generációjának bevezetésekor változott meg. Az optimalizált dugattyú és befecskendező rendszer javított a keverékképzésen, a turbófeltöltő a variálható lapátgeometriával pedig még alacsony fordulatszámon is hatalmas löketet adott: már 1900-as fordulatszámon is 290 Nm-es forgatónyomatékot adott le a 2,5 literes öthengeres motor –az összkerékhajtás útjába már semmi nem állhatott.

A 60 900 márkás vételárért az A6 2.5 TDI quattro vásárlói egy reprezentatív limuzint kaptak, ami nem csak a vonóerő terén volt követendő példa. A 260 km/órás végsebesség és az ehhez tartozó 6,5 literes fogyasztás még a megrögzött benzinrajongókat is csodálatra méltatta. Az A6 az egy mindenre kiterjedő modellfrissítés következtében keletkezett, amit az Audi 100-on hajtottak végre. Első sorban egy karosszériaretusáláson esett át, a belső teret újraformálták és a futóművet hangolták kényelmesebbre. Egy további újítás a passzív biztonságot növelte, először került két légzsák szériafelszereltségként az A6-osba. A típus gyártása 1997-ben megszűnt, mert az utód C5 már készen állt.

2005 Audi RS4

Az RS4 és az A4 csupán külső vonásait és tengelytávját tekintve azonos.  A maradék teljesen más, csak a számokat nézve is: 4,2 literes motor, nyolc henger, 8250-es maximális fordulat, 430 Nm nyomaték. Gyorsulás 0-ról 100-ra 4,8 másodperc alatt, tömeg/teljesítmény arány 3,9 kg/LE. Maga a quattro elmélet is új formát öltött. „Aszimmetrikus-dinamikus nyomatékelosztásnak” hívják szaknyelven azt a rendszert, amellyel extrém esetben az összteljesítmény akár 85 százaléka a hátsó tengelyre irányítható, így pedig elkerülhető a sportos vezetők réme, az alulkormányzottság.

Vészhelyzetben a 365 milliméteres perforált féktárcsák segítenek az autót megállítani. A kanyarokban az ülések felfújható oldalsó egységei tartják a vezetőt függőleges helyzetben. A kormányon található Sport gomb benyomása után, azonnal megváltozik a gázpedál karakterisztikája, és a motorháztető alatt a süvítő hajtómű még egy leheletnyivel erősebbé válik. A Sport gomb használata nélkül is kényelmesen lehet utazni az RS4-el, körülbelül annyira, mint egy 102 lóerős A4-essel.

A Quattro 25 éve  - Az autók, a sport, a reklám - kiadvány

Boldog Nőnapot! Játék - 10 ritka, de érdekes autó!

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!