2018. szeptember 13. | 17:25

Izgalmas információk röppentek fel a limitált számban érkező Aston Martin Rapide E elektromos sportszedánról!

Az Aston Martin már nagyjából egy évvel ezelőtt gondoskodott arról, hogy felcsigázza az emberek érdeklődését, ugyanis bejelentették, hogy egy elektromos modell fejlesztésén munkálkodnak. Na, ez lesz a Rapide E!

Az autóról képeket ide kattintva találsz.

A 2019-es, elektromos Aston Martin modellről elöljáróban meg lehetett tudni, hogy erőforrását két, az autó hátsó tengelyére szerelt elektromotor fogja képviselni. Ezek amellett, hogy az összkerékhajtás biztosítói, együttesen több, mint 600 lóerős teljesítményt és 950 Nm nyomatékot produkálnak.

Áramforrását egy 65 kWh-s lítiumion-akkumulátor támogatja, a mérések alapján nagyjából 320 km-es, valós hatótávval számolnak a mérnökök. A lítium-ion cellákat egy testreszabott akkumulátor csomagolásban helyezik el, kitöltve azt a helyet, ahol a Rapide modellben normál esetben a V12-es blokk és az üzemanyagtartály helyezkedik. A 800 V-os rendszer villámgyorsan újratölthető egy 50 vagy egy 100 kW-s töltővel, a 80%-os töltöttségre pedig mindössze 15 percet kell várni.

A modell fejlesztését a brit autógyártó közösen végzi a szintén Egyesült Királyságban alapított Williams Advanced Engineering vállalattal, mely az ipar legkiválóbb mérnökeit és a csúcstechnológiát egyesíti a Forma-1 versenyképes világában. A fejlesztés azonban még nem fejeződött be, így számítani lehet néhány apró változtatásra a gyártás megkezdése előtt.

A projekt során a mérnökcsapat az akkumulátorok és a motorok megfelelő hűtésére törekedett, de megfelelő anyaghasználattal, mint a könnyűfémek és a karbon, a szigorú súlykövetelményeknek is eleget tudtak tenni. A vezethetőség, illetve kezelhetőség is kulcsfontosságú volt egyben, éppen ezért különös figyelmet fordítottak az erőátvitel és az alváz fejlesztésére.

Lassúnak ugyan egyik elektromos autó sem mondható, így a négyajtós Rapide modell alapjaira épülő Aston Martin Rapide E sem. Végsebessége 250 km/h, nulláról százra képes lesz kevesebb, mint 4 másodperc alatt gyorsulni. Azt beszélik, 70 km/h-s sebességről a százhoz 1,5 másodperc kell neki, ez alapján pedig brutális tolóerőre lehet következtetni.

A Rapide E-t úgy fejlesztették ki, hogy a Nürburgring teljes hosszát képes legyen megtenni anélkül, hogy az akksik csontra lemerülnének. Az autó kerekei csökkentett légellenállásúak lesznek, melyek prémium Pirelli PZero abroncsokba lesznek burkolva.

A 2015-ben még tanulmányautóként bemutatkozó Aston Martin Rapide E gyártását a brit autógyártó új üzemében, Walesben bonyolítják majd és elárulták, hogy mindössze 115 darabot terveznek legurítani a szalagról.