Astonék megépítik James Bond DB5-ösét!

Közzétéve:
2018-08-21, 15:36

Csupán 25 darab kerül majd értékesítésre a James Bond filmekben látott Aston Martin DB5-ből. A vágyakozó ügyfeleknek több, mint 900 millió forintot kell kipengetniük egy ilyenért.

A James Bond-filmek rajongói - akik többnyire nagy autó fanatikusok is egyben - mai napig a harmadik részt tartják az összes közül a legjobbnak, hiszen az 1964-es „Goldfinger” epizódban bukkan fel maga Sean Connery az Aston Martin DB5-ben. Az autógyártó vállalatnál ezt a tényt ünnepelve megalkottak 28 darab folytatólagos, vagyis újonnan épített, az 1964-es filmben feltűnő modellre megtévesztésig hasonlító DB5-öst.

Aston Martin DB5

Valószínűnek tartom, hogy amennyiben lehetőségem lenne rá, engem is rögvest elkapna a vágy, hogy elegánsan meghajtsak egy ilyen járművet az utakon, a gond csak ott van, hogy erre még a beruházó tulajdonosnak sem lesz lehetősége. Az Aston Martinnál ugyanis kijelentették, hogy az összesen 28 darabban legyártott, kémfelszerelésekkel ellátott, közvetlen értékesítésre kerülő DB5-ösök egyike sem lesz az utakon legális közlekedésre alkalmas.

James Bond filmben Aston Martin DB5

Az autók az Aston Martin ugyan azon gyárában készülnek, melynek gyártósoráról annak idején az eredeti példány is legördült az angliai Newport Pagnell településen. A fényezés sem volt kérdéses, ugyanis a filmekben látott „Silver Birch”, vagyis Ezüst Nyír mellett döntöttek.

A 3,5 millió dolláros ár a tehetősek körében nagyjából még barátságosnak is mondható azok után, hogy 2010-ben valaki 4,6 millió dollárt, azaz nagyjából 1,3 milliárd forintot perkált ki az eredeti, filmben használt Aston Martin DB5-ösért.

Aston Martin DB5 szemből

Az autóban fegyverek voltak, melyek a hátsó lámpákon át tüzeltek, a tetőpanel levehető volt, ezzel biztosítva a katapultülésen tartózkodó utas kiszállását a járműből. A másik modellt tulajdonosától sajnálatos módon 1997-ben ellopták, azután pedig valószínűleg megsemmisítették.

Az Ian Fleming, brit író által kitalált James Bond karakter a különböző részekben, több, egymástól eltérő autót is vezetett, a regényekben általában Bentley-vel közlekedett. A 25 DB5 példányból az első várhatóan 2020-ra fog elkészülni, a további háromból egy-egy kerül majd az Aston Martin, illetve a James Bond filmeket gyártó EON Productions tulajdonába, az utolsót azonban jótékonysági célokra árverésre fogják bocsátani 2020-ban, az autó debütálásakor.

Aston Martin DB5

További James Bond filmek, melyekben Aston Martin DB5-ös szerepelt: a Tűzgolyó (1963), az Aranyszem (1995), A holnap markában (1997), a Casino Royale (2006), a Skyfall (2012) és a Spectre – A Fantom visszatér (2015).

Forrás:

Kapcsolódó írások

1970 Plymouth Superbird, szürke, oldalnézet, jobbról
2018. november 07.
A NASCAR 1970-es évadja alkalmával a Plymouth bemutatta legendás típusát, a Superbirdöt
1978 Ford Fairmont, oldalnézet, jobbról
2018. november 06.
A történelem során számos villogós autó segítette az amerikai zsaruk hajszáját. Most megtudhatod, hogy a Ford Crown Victoria és a Hudson Hornet mellett melyik típusok voltak az USA történetének legmenőbb rendőrautói
Chevrole, Corvette Indy tanulmányautó, vörös, oldalnézet, balról
2018. november 30.
Az 1963-as Corvette Sting Ray publikálása után bemutatok nektek négy Corvette tanulmányautót, amik jó ötletnek tűntek, de mégsem jutottak el a gyártósorra
Aston Martin, DB6, MKII, Volante, EV, fehér, kabrió, oldalnézet, jobbról
2018. december 07.
Az Aston Martin elektromos kiegészítő csomagot ajánl a klasszikus modellekhez