2022. január 06. | 11:58

A Togg nem tekint magára hagyományos autógyártóként.

A Togg névre hallgató török startup a Las Vegas-i CES kiállításon bemutatott egy rendkívül autonóm koncepcióautót, amelyet „intelligens eszközként” emleget a technológiai cég főnöke.

Mehmet Gürcan Karakas vezérigazgató kijelentette, hogy a Togg nem sorolható a hagyományos autógyártók közé, legalábbis az ott dolgozók technológiai vállalatként tekintenek a startupra. Karakas ezzel indokolta a jelenlétüket a CES-en, hiszen ott a legújabb technológiai újításokat szokták bemutatni a cégek.

A vezérigazgató elmondása szerint a Togg célja, hogy felhasználóközpontú, adatvezérelt termékeket állítson elő a mobilitás élményének javítása érdekében. A tervek szerint 2030-ig öt szegmensben egymillió járművet tervez piacra dobni a vállalat. Az első fecske, egy C-szegmensű hobbiterepjáró 2023 első negyedévében válhat elérhetővé a vevők számára.

A debütáló modell – Karakas állítása szerint – „az első olyan elektromos SUV lesz, amelyet nem hagyományos gyártó gyárt a kontinentális Európában”. Ezt egy szedán és egy ferdehátú követi majd a C-szegmensben, a kínálat aztán egy kompakt SUV-val és egy többcélú járművel (MPV) bővülhet.

A CES-en bemutatott Transition Concept Smart Device egy ötajtós ferdehátú, ami nem biztos, hogy sorozatgyártásba kerül, de betekintést enged abba a formavilágba, amit a Togg megálmodott (az autóról ide kattintva nézhetsz képeket). A műszaki részletek kapcsán nem árult el konkrétumokat a startup, de azt megerősítette, hogy a kínai Farasis céggel együttműködve házon belüli tervez akkumulátorokat gyártani.

Az autonóm vezetési lehetőségek kapcsán sem bocsátkozott részletekbe a cég, amely a következő hónapokban mutathatja be üzleti stratégiáját, a debütáló modelljét pedig 2022 vége előtt leplezheti le.