Az egyszerűség eleganciája – BMW E30

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

Van, amikor a legegyszerűbb a legjobb is egyben. Ez a finoman módosított BMW E30 esetében is így van!

Társszerző: Hajas Imelda

A BMW 3-as sorozat második generációs modelljének, az E30-nak története egészen az 1970-es évekig nyúl vissza, korszerűsítését 1976-ban kezdték meg. A modellt 1982-től 1994-ig gyártották, ezen a pár éven belül pedig készült belőle többek közt kétajtós kupé, négyajtós szedán, illetve ötajtós kombi változat is. Formatervét, melyet 1979-ben véglegesítettek, Claus Luthe ihlette meg.

tuningolt BMW E30 szemből

Az E30 Hella ikerfényszói magabiztos tekintetet sugallnak

Daniel Hauke egy szórakoztató, de mégis vonzó, frontmotoros, hátsókerék-meghajtású járgány után kutakodott, mígnem rábukkant erre az 1990-es évjáratú BMW E30-ra, amire természetesen egyből be is ruházott.

Az „Alpine White” fényezés ragyogóan kiemeli a E30-as testének oldalsó vonalait, amik egyre felerősödnek az MTech II-es elülső- és oldalsó szoknyákkal. A Hella ikerfényszórók nappal, valamint sötétben is tisztán látható terepet biztosítanak a sofőr számára. Az alváz tisztasága, valamint tökéletesnek látszó állapota nem véletlen, ugyanis Daniel teljesen felújította a BMW-t. Az idősödő járműveknek időnként nem árt a helyrepofozgatás, ám ezekbe a folyamatokba általában sok energiát és időt kell fektetni, viszont megéri!

tuningolt BMW E30 oldalról fák közt

Az oldalsó szoknyák felerősítik az E30-as testén lévő ékes vonalakat

A 3-as sorozat motorsport öröksége, a beltér teljes egészében jelen van, Weichers fejlesztésű, fehér színű roll-bár keretezi a Recaro Pole Position sportüléseket. Az E30 műszerfala ez esetben is a vezető felé irányul, Danielben minden alkalommal felélénkül a versenyszellem, amint a BMW volánja mögé ül és megragadja az OMP kormányt, aztán meg a Group A váltót.

tuningolt BMW E30 beltere

OMP kormány a BMW belsejében

A motortérben egy legendás Euro-specifikus S54B32 sorhatos motor találta meg a helyét és ezzel a 3,2 literes blokkal a bajor gép összesen 360 lóerőt produkál. Az S54 erőforrás eredetileg az E46 M3-asokban, valamint a későbbi M roadsterekben volt megtalálható. Az E30 egy CSL karbonszálas légszűrőházon keresztül lélegzik, majd minden egy kipufogón át távozik, melynek szelepei távvezérlésűek.

BMW E30 S54B32 erőforrás

S54B32 sorhatos erőforrás az E30-ban

Az alvázhoz egy záródó tengelykapcsolóval működő differenciálzárat szereltek, a záródás foka 75%. Az autó emellett légrugós AirLift V2 felfüggesztésrendszert is kapott, mely a legmegfelelőbb hasmagasságba helyezte a BMW-t. A sárvédők alatt egy klasszikus, arany színű 16x9/10 colos BBS E50 készlet található - az arany jó választás volt, hiszen mindig jól passzol a fehérhez!

Arany színű BBS felnik vannak a járgányon

Arany színű BBS felnik vannak a járgányon

BMW E30: egy autó, mely maga a teljesítmény, a stílus, az örökség és a technológia is egyben. Daniel hozzátette, hogy ami a jövőt illeti, azon lesz, hogy a lehető legjobb formában tartsa a autóját és kiélvezze a közös pillanatokat.

Forrás:

További autós hírek

Az esetet éjjel, hajnali 1 óra körül rögzítette olvasónk, az elmondása szerint. Miután áthajtott a Szerencs utcai VÉDA kapun, majd…

A 29 éves Agina Altinbajeva büszkén posztolta közösségi csatornáján, ahogy hatéves kisfia 128 km/óra sebességgel száguld a nyílt országúton. A…

Halálos vadbaleset történt a 73-as úton, egy közel 200 kilós szarvas lerúgta a motorról a sofőrt és az utasát vasárnap…

A francia városban erősen esett az eső, az autós pedig a rossz látási viszonyok között vakon követte a GPS-t. Amikor…

Fájdalmas jelenetet rögzített egyik olvasónk fedélzeti kamerája tegnap. A Népszínház utcáról a József körútra szeretett volna a teherautó és a…

Kapcsolódó írások

2018. november 30.
A BMW M-sportrészlege az E92 M3-mal búcsúztatta a szívó V8-as motort. A 2013-ig gyártott negyedik szériából nehezen, de lehet még találni megkímélt példányokat, viszont készülj fel, hogy ez az autó nem elégszik meg azzal, ha csak tankolod, hiszen sokkal több törődést igényel, ami a videóból is kiderül!
Hétvégi autós programajánló 09.16-17.
2017. szeptember 15.
Még tart a jó idő, ne maradjatok otthon hétvégén se, ha csodálatos autókat nézegethettek a ragyogó kora őszi napsütésben Budapesten és Hatvanban
McLaren F1 a levegőben
2018. november 30.
A 90-es évek legendája feltöltés nélkül utasította maga mögé a világot, 627 lóerős motorja és pihekönnyű kasztnija lehetővé tette a hihetetlen rekorddöntést!
BMW M3 Touring
2019. június 29.
Míg sokan arról álmodnak, egyszer hátha testet ölt az M3 Touring, a gyártó eddig csupán egy-két prototípust hívott életre és meg nem erősített bejelentéseket tett. Ezzel szemben pickupot már készítettek a típusból.