Az új Ford Fiesta mennyire korszakalkotó?

Frissítve:
2018-11-14, 09:41

A Fiesta a Ford egyik legismertebb típusa, amely több, mint negyven éve szerepel a gyártó termékpalettáján.

A hetedik generációjánál járó szupermini egyaránt népszerű a lakossági és a kereskedelmi vásárlók körében; ezt támasztja alá a tény, hogy 1976-os bemutatkozása óta a Fiestából már több, mint 15 millió darab gördült ki a gyárak kapuin. A jelenleg négy kontinensen gyártott és világszerte forgalmazott típus eladási mutatói a magyar piacon is biztatóak – írja a fordszabo.hu.

Ford Fiesta

Az új Ford Fiesta formájának tervezése során meghagyták a népszerű előd jellegét, azonban részleteiben sok újdonságot tartogat. A komplex formatervű karosszéria korszerű, áramvonalas és fiatalos jellegű. Padlólemezét az elődgenerációtól örökölte, mérete ahhoz képest egy kicsit nőtt. Tömege valamivel 1,2 tonna alatt van. A megelőző generációhoz képest jelentős mértékben átdolgozott beltér kényelmes, megjelenése elegáns és kiegyensúlyozottságot sugároz. A középkonzolon egy nagy méretű számítógépkijelző található, azonban ez nem azt jelenti, hogy a tradicionális jellegű, praktikus funkciógombok hiányoznának a kezelőszervek közül. A tervezés során az ergonómia és a testreszabhatóság volt a mérnökök jelszava. A szakemberek nem csupán az első, hanem a hátsó üléseken utazók kényelmére is törekedtek. A hosszabb utakra jól jön az opcionális B&O PLAY audiorendszer is.

Az új Ford Fiesta legnagyobb előnye abban rejlik, hogy az elérhető árú szupermini-kategóriájú autóba (azaz városi kisautóba) integrált modern okosmegoldások összhangban vannak a jármű karakterével és a hétköznapi használat körülményeivel. Rengeteg korszerű megoldás közül választhatunk:

  1. Az aktív parkolássegítő rendszer merőleges és párhuzamos parkolásnál segíti a helyzetfelmérést, képes automatikus betolatásra, illetve jelzi, ha valamilyen akadály állja utunkat.
  2. Az adaptív tempomat megtartja a beállított sebességet, ha pedig az autónk előtt másik járművet érzékel, igazodik annak sebességéhez a megadott távolság tartásával. Ha már nincs előttünk senki, akkor automatikusan felgyorsít a korábbi tempóra.
  3. Az aktív gyalogosvédelem napszaktól függetlenül működő, 80 kilométer / órás sebességig használható eszköz, amely jelzi, ha utunkat vélhetően keresztezni fogja egy gyalogos vagy egy jármű. A funkció része az is, hogy amennyiben a rendszer nem érzékel megfelelő reakciót a sofőr részéről, automatikus fékezésbe kezd.
  4. A sávtartási segítség 65 kilométer / órától működik és autópályákra szánták: a rendszer egy, a kocsi orrában elhelyezett kamerával figyeli az utat és sávelhagyás esetén figyelmezteti a sofőrt, illetve képes az automatikus visszasorolásra is.
  5. Táblafelismerő rendszer

Ford Fiesta extrák

A Fiesta modellek továbbra is elsőkerék-hajtással kaphatóak, azonban futóművüket a kényelem és kezelhetőség jegyében még jobban optimalizálták a tervezők. Többféle motorral érhető el, többek között a népszerű egyliteres, benzines, háromhengeres EcoBoost erőforrással is, amely változattól függően 100, 120 vagy 140 lóerő teljesítménnyel rendelkezik. A szintén háromhengeres, 1100 cm3 hengerűrtartalmú szívóverzió 85 lóerős, akárcsak a dízelüzemű motor. Öt- vagy hatfokozatú manuális, illetve hatfokozú automata váltót választhatunk melléjük. Az új Ford Fiesta jelenleg ötféle felszereltséggel kapható, amelyeknek a megnevezései Business, ST-Line (ez a sportos változat), Titanium, Trend és Vignale. Jövőre érkezik az Active megnevezésű crossover verzió is, illetve a még dinamikusabb élményre vágyóknak szánja a gyártó a Fiesta ST-t.

Ford Fiesta belső

Címkék:

Kapcsolódó írások

Az új 2018-as Ford Focus: az első hivatalos képek
2018. január 07.
A következő generációs Focus hamarosan megérkezik. A hivatalos teaserek már napvilágot láttak, melyek már láttatni engedik a részleteket.
Ford Focus ST
2019. április 04.
Az amerikai autógyártó fel szerette volna húzni Focus és Fiesta bestseller modelljeinek teljesítményét, ám mindezt nem nagyobb lökettérfogatú motorok beszerelésével képzelte el
Autós képgyűjtemény 2.
2018. november 02.
Gyors válogatás az autós világból, vegyes témákban
A Ford 2 plug-in hibridet szán a kínai piacra
2018. november 02.
A Ford felfedte terveit a kínai piaccal kapcsolatban, hogy 2025-re széles palettával rendelkezzenek az elektromos, plug-in hibrid és egyéb elektromos járművekkel