2018. március 09. | 23:40

Nem kevesebb, mint kétmillió pixeles alakzatokat tud az útra vetíteni az új Mercedes Maybach S-osztály. Nagyszerű kiegészítő vagy inkább teljesen szükségtelen?

Társszerző: Hajdu Balázs

Múlt hónapban a Mercedes bemutatta a Maybach S-osztály legfrissebb verzióját. Ez inkább egy enyhe frissítés, mint egy valódi átalakítás, megújult viszont az első rács, több színben és bőrbelső is elérhető, úgyhogy az autósok érdeklődését valószínűleg sikerül felkelteni. A Mercedes azonban bejelentett még egy újdonságot, ami hamarosan elérhető lesz a Maybach modelleken. Ez pedig nem más, mint a képvetítő fényszórók.

A Digital Light néven futó új fényszórók egy nagy felbontású sugarat ígérnek, mely kétmillió pixeles minőségben képes különböző alakzatokat vetíteni az útra. A stuttgartiak szerint ezek a képek úgy adhatnak információt a vezetőnek, hogy le sem kell venniük a szemüket az útról. A fényszórók segítségével képesek lehetnek kommunikálni másokkal is. A szoftver által vezérelt fényszórók használatának van gyakorlatiasabb oka is, ez pedig az, hogy a fényerőt az adott körülményekhez tudja igazítani. Kamerák, érzékelők és térképes adatok segítenek az útviszonyok kiértékelésében, az autó pedig ehhez igazítja a fényszórók teljesítményét. Elméletileg ez segíthet abban, hogy tisztán lásson a sofőr éjszaka anélkül, hogy a többi autóst elvakítaná a reflektorral.

Amikor a fényszórók képeket vetítenek az útra, a Mercedes akkor is azt mondja, hogy a biztonság fontosabb, mint a divat. Példának okáért a lámpák iránymutatásokat vetíthetnének ki, hogy könnyebben el lehessen igazodni egy szűk helyen, ahol éppen az utat építik. Az is elképzelhető, hogy ha az autó egy gyalogost észlel az úton, akkor annak helyét egy nyíllal jelöli meg. A Mercedes szerint a lámpák figyelmeztető jelzéseket is adnak sávelhagyás és ütközés elkerülésére, a sebességkorlátozás betartására és alacsony tapadású útviszonyok esetén. Ha a bevezető időszak jól sikerül, ez a technológiát akár a Mercedes további vezető modelljein is visszaköszönhetnek. Az árról egyelőre nem esett szó. Tekintve, hogy az alap S-osztály modelljein nem lesz elérhető ez a kiegészítő, feltételezhető, hogy a Digital Light nem olcsó mulatság. Forrás: Motor Trend