2023. június 03. | 18:11

Megérkezett a hivatalos engedély, indulhatnak a Neuralink kísérletei.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) engedélyt adott Elon Musk cégének, a Neuralinknek, hogy embereken teszteljék a vállalat agyba ültethető mikrochipjét.

Hosszú, rögös út vezetett eddig a döntésig, az engedélyezéshez meg kellett győződni arról, elég biztonságos-e a technológia. A Neuralink internetes oldalán azt írják, egy teljesen láthatatlan, beültethető interfész kialakításán dolgoznak, mellyel bárhonnan irányíthatóvá válnak a mobileszközeink és számítógépjeink.

„Mikronlépékű szálakat ültetünk be az agy mozgásért felelős területeibe. Mindegyik szál több elektródából áll, ezzel kapcsolódnak a „Link” névre keresztelt implantátumhoz. Ezeket a szálakat az emberi kézbe nem tudnánk beültetni. Ehelyett egy robotrendszert építünk, melynek tervezése során a megbízhatóság és a hatékonyság elsődleges szempont” – áll a honlapon lévő leírásban.

A Tesla vezérigazgatója egy interjúban arról beszélt, a találmány komoly segítséget nyújthat az agyi- és gerincsérülések kezelésében, emellett pedig a súlyos elhízás és más betegségek problémáját is orvosolhatja. Elon Musk hangsúlyozta, a Neuralink chipje megfizethető, biztonságos és továbbfejleszthető lesz.

A biztonság egy ilyen kísérlet során kulcsfontosságú, az FDA hivatalos engedélye határozottan pozitív jelként értelmezendő.

„Nagy izgalommal tesszük közzé, hogy megérkezett az FDA engedélye az első emberi klinikai teszt elvégzéséhez. Ez a Neuralink csapatának elképesztő munkájának eredménye. Megtehetjük az első lépést egy olyan világ felé, melyben a technológiánk emberi életeket tehet majd jobbá” – írta a Neuralink a saját Twitter oldalán.

A szakemberek arra számítanak, hogy tolongani fognak a jelentkezők a kísérletre. Egy prezentáció során a közönség már láthatta, ahogy egy majom kizárólag az agyi tevékenység használatával mozgatta a kurzort egy számítógép képernyőjén. Az implantátum méretéből fakadóan egyáltalán nem látszott a közvetítésen, a chip segítségével az állat szavakkal is képes volt kommunikálni.

Depositphotos