2024. január 31. | 13:14

A páciens jól reagált a beavatkozásra, melyet követően ígéretes agyi tevékenységét mértek, írja a Tesla első embere a közösségi médiában.

Sikeresen elvégezték a Neuralink első mikrochipjének emberi agyba történő beültetését, jelentette be Elon Musk a Twitter utódjaként működő X közösségi oldalon. A milliárdos üzletember úgy fogalmazott, a beavatkozást követően ígéretes agyi tevékenységet mértek a páciensnél, aki már szépen lábadozik.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) még tavaly nyáron adott engedélyt a vállalatnak, hogy embereken teszteljék az agyba ültethető mikrochipet. A Tesla vezérigazgatója egy interjúban arról beszélt, a találmány komoly segítséget nyújthat az agyi- és gerincsérülések kezelésében, emellett pedig a súlyos elhízás és más betegségek problémáját is orvosolhatja. Elon Musk hangsúlyozta, a Neuralink chipje megfizethető, biztonságos és továbbfejleszthető lesz.

Egy prezentáció során a közönség már láthatta, ahogy egy majom kizárólag az agyi tevékenység használatával mozgatta a kurzort egy számítógép képernyőjén. Az implantátum méretéből fakadóan egyáltalán nem látszott a közvetítésen, a chip segítségével az állat szavakkal is képes volt kommunikálni.

A projekt most egy magasabb szintre lépett, noha a versenytársak már korábban végeztek hasonló beültetéseket. Köztük van a svájci École Polytechnique Fédérale Lausanne (EPFL), nekik sikerült pusztán a gondolat erejével lehetővé tenni, hogy egy korábban lebénult férfi járni tudjon. Az elektronikus implantátumokat a kísérleti alany agyába és gerincébe ültették, ennek segítségével tudta gondolatokat továbbítani az illető lába felé.

A Neuralink kezdetben állatokon kísérletezett, emiatt az amerikai egészségügyi szervezetek kereszttüzébe került. A hatóságok szerint ugyanis az állatokból olyan kórokozók kerülhetnek a körforgásba, mellyel egy komoly járvány kitörését kockáztatják.

A jelek szerint mostanra sikerült minden akadályt elhárítani. Amennyiben az implantátumok valóban működnek, azzal korábban gyógyíthatatlannak minősített betegeknek adhatnak új reményt.

Britta Pederson/ Pool/ Getty Images