2023. október 13. | 10:31

Szabadalmi kérvényt nyújtott be a Ford, amellyel egy fontos biztonsági funkciót adnának a napellenzőknek.

Hasznos eleme az autók belterének a napellenző, hiszen a használatával adott esetben akkor is tudunk biztonságosan vezetni erős napsütésben, ha nincs rajtunk napszemüveg. Elég csak lehajtani a szemünk elé, vagy kifordítani az oldalablak irányába, és máris jótékony árnyékot tud vetni.

A modern autókban ezek már tükörrel, kártyatartó csipesszel és felkapcsolható kis lápmácskával is el vannak látva, így adott esetben sminktükörként is tudnak szolgálni. A Ford azonban úgy gondolta, hogy még mindig van hová fejleszteni ezt az alkatrészt.

A Motor1 magazin szúrta ki az Amerikai Szabadalmi és Védjegyhivatal dokumentumai közt, hogy a Ford benyújtott egy szabadalmi kérvényt a napellenzőkkel kapcsolatban. Ebben leírják, hogy egy új, biztonsági funkcióval látnák el ezeket.

A napellenző ugye egy fém rudazaton mozgatható, amely jellemzően az autó tetejéhez van rögzítve. Erről a rudazatról a Ford elképzelésében nem csak lehúzható lenne, de magát a rudazatot is le lehetne venni. 

A végén pedig egy hegyes fém elemet helyeznének el, amely vészhelyzet esetén alkalmas lenne arra, hogy ki lehessen törni vele az autó ablakát. A legtöbb ilyen eszköz egyébként egy kalapácsra hasonlít, pont azért, hogy jól megmarkolható legyen és kellő erővel lehessen az üveghez csapni.

A Ford nem részletezi, hogyan lehetne igazán jól megfogni ezt a rudazatot, de az L-kialakításnak itt valószínűleg nagy szerep jutna, hiszen ez az egyetlen olyan pontja, ahol ideálisan meg lehetne markolni. Az biztos, hogy a sofőr esetében mindig kéznél lenne ez az eszköz, hiszen ott van a feje felett.

Bizonyára erősített fémből készítenék ezt az újfajta alkatrészt, főleg a hegyét kell különösen jól kialakítani. Az azonban újfent kiderült, hogy nem kell mindig bonyolult dolgokat kitalálni ahhoz, hogy az autókat egy kicsivel biztonságosabbá tudják tenni.

Alapjárat.hu