Frankfurtban debütált a Mercedes-AMG Project One!

Frissítve:
2018-09-18, 21:56

A sportautók marketingjénél előszeretettel hangoztatják a gyártók, ha Forma-1-es technológiát emelnek át az utcára, legyen az a legkisebb részlet is. A Project ONE egész hajtáslánca a Száguldó Cirkuszból érkezik.

Az AMG Project ONE nem egy egyszerű sportautó, sokkal inkább a hiperautók kategóriáját erősíti. Ugyan egyelőre csak a tanulmány változat mutatkozott be, valami nagyon hasonlót ígér a Mercedes megjelenéskor, 2019-ben.


Jól mutat a Project ONE, mégis mindenhonnan ismerős vonalakat lehet felfedezni, előlről Koenigsegges a forma

A géptető alatt ugyanaz az 1.6-os turbós, hibrid V6 lapul, amit a német gyártó az F1-ben is használ. Ez elsőre elég üzemórásnak hangzik, valószínűleg nem fog bírni több százezer kilométert a motor, de nem is utazóautónak szánják. Ennek ellenére természetesen átesett néhány változtatáson a szív. A fordulatszámtartomány szűkül, 15 000 helyett az utcai 11 000-nél tilt. A csúcsteljesítmény 986 lóerő, a "kis" 1.6 végsebessége pedig 350-nél van korlátozva. A 0-100-ról nincs adat, de a 200 km/h kevesebb mint 6 másodperc. Igen, a 0-200 annyi mint egy 3000 dízel Porsche Macan százas sprintje. 

A plug-in hibrid rendszer a turbós benzinmotoron kívül 4 elektromos motort takar, amelyek közül az egyik a turbót hajtja, hogy teljesen megszűnjön a turbólyuk. Egy másik, 161 lóerős elektromotor egyenesen a hajtásláncra építve 161 lóerőt ad a motorerőhöz, ezzel is levéve a terhet a turbórendszerről. A további kettő villanymotor az első kerekek meghajtásáért felelősek, így értelemszerűen a Project ONE összkerékhajtással rendelkezik. Ha a Forma-1 inspirálta, maradhatott volna hátsókerék hajtású, vagy legalábbis kapcsolható összkerék, ahogy azt mostanában elég sok gyártó alkalmazza. A gangolást egy új fejlesztésű, nyolcsebességes szekvenciális váltó végzi, amit a kormány mögé helyezett fülekkel lehet vezérelni. 

Mercedes-AMG Project ONE

Oldalról egy kis Pagani Huayra köszön vissza

A lítium-ion akkumulátorok elrendezése nem változik a Formula autóhoz képest, ahogy a hűtési rendszer sem. Viszont a kapacitás nőtt, így egy teljesen elektromos vezetési mód is elérhető lesz a végtermékben. Ugyan kevesebb, mint 30 kilométer lesz megtehető villanyhajtással, de mókás lenne egy zöldrendszámos Project One-t a belvárosban araszolni. Az akku feszültség is a duplájára nőtt, így helyet és súlyt spórol a Mercedes. Az energia visszatöltés is a legfejlettebb rendszerekkel történik, így 80 százaléka a fékenergiának hasznosul az akkumulátorokba. 

A teljesen elektromos araszolós mód szöges ellentéte a Dynamic mód, ami a Forma-1-es autó időmérő köreihez hasonló beállításokra kapcsolja a vezérlőt. A kettő közti átmenetnél pedig igény szerint kapcsolgatja a motorok terhelését.

Mercedes Project One

Hátul pedig a Lamborghini vonalak tündökölnek

Talán a külső az, ahol nagyobb finomításokra számíthatsz. A Project ONE csak nyomokban tartalmaz Mercedest, de a lapos LED lámpák és a domináns hűtőrácsok biztosan szofisztikáltabb formát öltenek majd. A versenyautó örökséget erősítik a vékony szénszálas légterelők és a far brutális diffúzora, valamint a hátuszony szerű középső légterelő. Nem lepődnék meg, ha ez a tömeggyártásban teljesen eltűnne. Az első légterelők és a hátsószárny állíthatóak, a legideálisabb leszorítóerő érdekében. Az utasfülke elképesztően merev karbonból készült, de egyelőre nincs adat a Project ONE tömegéről. 

AMG Project

A Project ONE-ban szinte fekszel és ez így van jól

A szénszál alatt állítható futómű és karbon-kerámia fékek lapulnak. Az úttartásért állítható kipörgésgátló felel, ami teljesen ki is kapcsolható.  Az utastér egy felfújt Forma-1-es pilótafülkére próbál hajazni, a tanulmány elég puritánra sikeredett. Pályaautó ide-oda, a tömeggyártás ilyen puritán formában nem a Merci stílusa lenne. Az S osztályhoz hasonlóan duplakijelzős infotainment rendszer terül el a szénszálas műszerfalon, egy a kormány mögött, egy pedig a középkonzol felett. Van egy harmadik kijelző is, ez a "visszapillantó tükör", élőképet mutat az autó hátuljára szerelt kamera segítségével. 

Project one belső

Passzentos pilótafülke, állítási lehetőség nélkül, kétlem, hogy így maradna

Két év múlva már az utakon lehet a Project ONE, a technológiája pedig előszele lehet a jövő AMG Mercedeseinek.

További autós hírek

A képen 👆 a 2019. nov. 10. és 2019. nov. 16. közötti időszakban elért, Facebook oldalunk eredményei láthatóak. ☝️ 2017…

Olvasónk küldte a felvételt. Nem jó érzés azt látni, hogy a kb. 3 perces manőver után – amiből 2 perc…

Lezárják a forgalom elől az Erzsébet hidat november 17-ről 18-ra, vasárnapról hétfőre virradóra éjfél és hajnali 4 óra között, mert…

A fedélzeti kamera örökítette meg a krakkói buszsofőr beavatkozását. Grzegorz Zięba egyszerre figyelte a visszapillantó tükrök, és a zebrán átkelő gyalogosokat,…

“A történet érdekessége, bár nem hallatszódik, mivel hangot nem rögzít a dashcam, de a kedves szembejövő autóskolléga volt felháborodva és…

Kapcsolódó írások

A német luxus etalonja – Mercedes-Benz S-osztály (W140)
2018. február 09.
A W140-es „bálna” Mercedes hét évig képviselte a márka csúcsát a 90-es években. Grandiózus megjelenésével és műszaki túltervezettségével új mércét állított fel a luxusautók piacán.
Hullócsillag? – Mercedes E-osztály W210
2018. augusztus 25.
A W210-es egy új arculatot és vállalatfilozófiát képviselt a Mercedes palettáján a 90-es évek közepétől. Nem generációkra tervezték, mégis szépen teljesít!
Mercedes-AMG Project One prototípus versenypályán
2018. szeptember 20.
Lencsevégre kapták a Mercedes-AMG Project One-t, álcázva egy angliai tesztpályán. Ha minden jól megy, rövidesen már közútra is felmerészkednek a szörnyeteggel!
2019. január 23.
Elegáns külső, komfortos belső, maximális menetteljesítmények. A Mercedes ikonikus roadster-szériája ezeket a tulajdonságokat egyesíti már több, mint 50 éve!