GT X Experimental: Az Opel jövőjének víziója

Frissítve:
2018-09-18, 22:00

Az Opel a GT X Experimentallal mutatja be, hogy milyen irányba tart a márka.

Állítólag nem fog sorozatgyártásba kerülni, mert a koncepció csak azokat a stíluselemeket és technikai újdonságokat hivatott bemutatni, amelyek meg fogják határozni az új autókat.

Az Opel GT X Experimental egy merész, 4,06 méteres, 5 ajtós, teljesen elektromos kompakt SUV, amely innovatív ötletekkel teli és megtestesíti a márka értékeit és jövőképét. Ez a protoípus minden egyes elemében szakít a hagyományokkal és egy teljesen új arculatot alkot helyette.

Ez a végleges tanulmány olyan jellegzetes részleteket tartalmaz, amely a márka jövőbeli összes autóján megtalálható lesz majd valamilyen formában. Ilyen újdonság például a Vizor nevű orr, a Pure Panel nevű modern műszerfal egység, a tetőív színes betétje, illetve az üvegtető.

Az Opel GT X minimalista belső tere

Az utastér roppant minimalista, a kormány mögötti műszeregységet és a középkonzolt egy hatalmas képernyő helyettesíti, a szellőzőnyílásokat a szélvédő tövében rejtették el. Az új Pure Panel rendszer különlegessége, hogy érintéssel, hanggal és szemmozgással is lehet vezérelni. Ez nagyon jól hangzik, de azért vannak fenntartásaim ezzel a megoldással kapcsolatban. Az ülést például úgy tudod állítani, hogy a kijelzőn az ülés azon részét kell nézned, amit éppen állítani szeretnél.

Az Opel GT X Experimental

Néztem pár percig a képet mire rájöttem, hogy mi a fura: hát az, hogy nincsenek visszapillantó tükrök. Ezeket a színes díszcsíkból előbukkanó, hátrafelé néző kamerák helyettesítik, melyek képe a benti monitor két szélén jelenik meg.

Az ajtók is érdekesek, egyetlen nagyméretű zsanérral csatlakoznak a karosszériához, továbbá egymással szembe nyílnak, így nincs B oszlop, ami megkönnyíti a ki- és beszállást.

A szembenyíló ajtókat nagy méretű zsanérok tartják, mivel nincs B oszlop könnyebb kiszállni

Szerkezetileg ez egy klasszikus elektromos autó, amely egy 50 kWh kapacitású akkumulátorral rendelkezik, amit a padlóba integráltak. A villanymotor elöl kapott helyet. Állítólag a GT X egy teljesen működőképes jármű, de sajnos teljesítmény-, illetve hatótáv-adatokat nem közölt a gyár.

A tervek szerint 2024-re minden típusból lesz elérhető elektromos kivitel. Nem alkalmaztak teljesen önvezető technológiát, beérték hármas szintű technológiai megoldásokkal, vagyis a sofőrnek segítenie kell a rendszernek, ha kéri.

Forrás:

Kapcsolódó írások

Megjártuk a Budapesti Auto Show-t! - GALÉRIA
2017. október 27.
Az ötödik alkalommal megrendezett cégautó konferencia idén magával hozta többek között a Peugeot, BMW, Opel és a Nissan modelljeit is. De vajon mit tartogatott még a seregszemle?
III. Hungarian Blitz Ring Opeltalálkozó - GALÉRIA
2018. április 29.
50 kép a III. Hungarian Blitz Ring Opeltalálkozóról, avagy milyen is az, ha összegyűlnek az Opelesek
1938 Opel Kapitän kabrió, elől nézet
2018. szeptember 24.
Jól tartja magát az Opel Kapitány. Szép kora ellenére ma is friss és üde a gigászi nyugdíjas.
2018-as Suzuki Vitara elölről
2018. október 23.
Több jeles magyar képviselője is volt az autóiparnak világszerte az idők során, mára pedig számos nagyvállalat van jelen az ország különböző térségeiben.