2021. október 13. | 16:53

A japán vállalat már a 4-es szintű önvezető technológiát teszteli.

Friss hír, hogy a mai naptól titoktartási kötelezettség nélkül is elérhetővé vált a Tesla Full-Self Driving Beta 10.2-es változata, mely lehetővé teszi a 2-es szintű önvezető technológia tesztelését. Az amerikai vállalat azonban a jelek szerint le van maradva a fegyverkezési versenyben, ugyanis a Honda már bemutatta a világ első, 3-as szintű autonóm rendszerével rendelkező autóját, a Legend Hybrid EX modellt.

A japán gyártó fejlett technológiája bizonyos körülmények között – például autópályán történő közlekedés esetén – lehetővé teszi, hogy a sofőrök levegyék a kezüket a kormányról. A Honda a Németországban tartott Intelligens Közlekedési Rendszerek Világkongresszusán mutatta be a rendszerrel kapcsolatos tudnivalókat. A 3-as és 4-es szintű önvezető technológiát tesztelő járművek már több mint 25 ezer kilométert tettek meg a németországi utakon, ahol autópályás és városi közlekedésben is próbára tették a technológiát. A 4-es szintű funkció képes az autó teljes irányítását átvenni a sofőrtől, amennyiben biztonságosnak ítéli meg a körülményeket, illetve váratlan eseményekre is reagál a járművezető beavatkozása nélkül.

Az amerikai és az európai piacon jelenleg még a 3-as szintet sem érték el, a Honda viszont már az 5-ös szint eléréséhez közelít. A japán vállalat 2050-re nullára csökkentené az autóival és motorkerékpárjaival összefüggésbe hozható balesetek számát, a cél elérésében pedig a fejlett önvezető technológia alkalmazása is segíthet.

„Az önvezető technológiát a fejlett biztonsági rendszerünk kiemelt részeként kezeljük. Évek óta komoly kutatásokat folytatunk ezen a területen, örömmel veszünk részt az Európai Unió innovációs kezdeményezésében, és támogatjuk az európai utak biztonságosabbá tételére vonatkozó törekvéseket” – fogalmazott Dr. Robert Kastner, a Honda európai kutatás-fejlesztési részlegén zajló L3Pilot projekt vezetője.