Így kell ráhúzni egy 911 R külsejét egy Volkswagen Beetle-re!

Frissítve:
2018-12-08, 20:31

Ez most akkor Porsche, vagy Bogár? - Volkswagen Beetle R!

Már régóta az a vicc járja, hogy a 911-es Porschék igazából csak csini Volkswagen Bogarak. Bizonyára mindkét modellből tucatnyi változat és variáció létezik sok-sok különbséggel, főleg már a 2017-es évre vonatkozóan, de azért az sem tagadható, hogy évtizedekkel korábban a hasonlóság jóval több volt köztük, mint a különbség!

Porsche 911 R

Mint írtam, ma már egyre kevésbé veszik egy kalap alá a két modellt, azonban a márkáknak jelentős a közös múltjuk, hiszen nem szabad megfeledkezni az anyavállalatról. Érdekesség, hogy a legelső Beetle-t például maga Ferdinand Porsche tervezte meg az 1930-as években, és a mechanikát illetően a lehető legegyszerűbb megoldásra törekedett, így került egy 25 lóerős (19 kW), négyhengeres boxermotor a Beetle hátuljába.

A két vállalat együttműködésére először 1969-ben került sor, amikor is megalkották a Porsche 914-et, melybe Volkswagen motort raktak és a 914-6-ot, amiben viszont már Porsche motor pihent. További kollaborációként említhető meg, hogy a 2002-ben megjelent Cayenne nagylelkűen osztja meg alvázát a Volkswagen Touareggel és az Audi Q7-tel.

Volkswagen Beetle hátsó GSR spoiler

A H&R Springs tunerei úgy döntöttek, hogy „Mi lenne, ha…?” alapon felidézik a két autó múltját és közös tulajdonságukat egy Porsche 911 R által ihletett Volkswagen Beetle R-Line-ban. A legtöbben sajnos még mindig csak álmodni tudnak egy ilyen autó megkaparintásáról, mint a Porsche 911 R, de ha neked esetleg sikerülne beruháznod egyre, akkor a bankszámlád nem lenne túl lelkes. Ez az a pont, ahol képbe jön a H&R Springs, megcsillogtatva humorérzékét és lelkesedését, valamint bemutatva a Volkswagen Beetle R-modellt.

oldalsó Volkswagen felirat a Beetle-n

Nincs mit tagadni, nyilvánvaló, hogy a Springs-nél a legjobbat hozták ki magukból ahhoz, hogy olyan közel hozzák egymáshoz a 911 R-t és a Beetle R-t, amennyire csak lehetett. A motorháztető alatt turbófeltöltős 2.0 literes GTI-motor helyezkedik, hatfokozatú DSG automata váltóval.

A H&R által fejlesztett spirálrugóval egybeépített lengéscsillapító és keresztstabilizátor miatt az autó sokkal közelebb ül az aszfalthoz, ami egyben lényeges eltérést jelent a Beetle alapmodelljétől. Kisebb (kanyarodáskor történő) kilengésével, a merevebb rugóival és finomhangolt lengéscsillapítójával, mely elöl 1,7”-osra, hátul 1,5”-os magasságra vannak állítva a tökéletes európai álláshoz mérten, úgy öleli az utakat, akárcsak méregdrága unokatestvére, nem pedig úgy, ahogyan saját testvérei.

A Beetle R belseje

Az elülső gumik mérete 245/35ZR20, a hátsóké pedig 265/35ZR20, melyek Michelin Pilot Sport Cup 2-es abroncsok, kovácsolt Forgeline GT 1-5 monoblokk kerekekkel, amik tökéletesen játszanak a 911-es stílusával, valamint kellő szélességet adnak a hagyományos Beetle-ívek kitöltéséhez. A felnik vékony küllői közt felvillan a hatalmas Brembo GT fékrendszer hatdugattyús féknyergekkel és Goodbridge rozsdamentes acél fékvezetékekkel, mely megfelelő érzést nyújt ahhoz, hogy nevetségessé tegye az autóra gyárilag felszerelt fékeket.

Brembo fékrendszer a Volkswagen Beetle-n

Nagyjából 160 lóval szerényebb a Porschénál, de legalább a többi külső-belső alkatrész harmonizál, mint például a széles, piros sávfelfestés, amit közvetlenül a 911 R promo anyagából varázsolták rá a rokonság jeléül. Az oldalsó motívumok is a 911 által inspiráltak, a sárga világítás meg egy egyedi, zseniális ötlet volt, a Porsche-inspirált megjelenést a GSR spoiler véglegesíti.

Volkswagen Beetle sárga lámpája

Mondjon bárki bármit, egy szuper logika mentén átalakított járműről van szó, mely egyedi Porsche-jelzőkkel bír, de emellett képes megtartani a sajátos „Bogarasságát” is.

Forrás:

További autós hírek

Rosszul lett egy sofőr Floridában, az irányítás nélkül maradt Toyota hatalmasat repült. – szúrta ki a videót az origo. A…

Olvasónk, Csaba írt nekünk egy esetről, ami még november közepén történt az M0-ás autóút jobb pályáján, a 60-as km. után.…

A telegraph írt róla, hogy angliai farmerek vetették fel az ötletet, mivel a földjeik közelében lévő gyorséttermek szemete valósággal elárasztja…

Napjainkban a leggyakrabban felmerülő téma az autózásban az elektromos autózás. Előnyei és hátrányai egyarán vannak, mert tény, hogy egyelőre még…

Gyalogátkelőhelyen gázolt el egy idős asszonyt egy negyvenöt éves Nógrád megyei nő. Mivel a baleset körülményei miatt elrendelt pályaalkalmassági vizsgán…

Kapcsolódó írások

Egy Beetle pick-up alapokon – V6-os bogár tuning
2018. szeptember 04.
Német bódé, amcsi alvázzal és motorral egy kanadai fanatikus keze nyomán.
A 70-es évek 6 ikonikus sportautója
2017. november 10.
Mikrofonfrizurák, barkók, tömött bajszok, magas derekú trapéznadrágok, női és férfi kezeslábasok – a 70-es évekről sok borzasztó kép is bevillanhat. Az autóiparban viszont csodálatos modellek születtek ekkor.
Volkswagen Bogár tiszta elektromos formában születhet újjá
2018. július 02.
A Volkswagen forradalmian új Bogarat alkot, amely teljesen elektromos meghajtással érkezhet.
5 nem szokványos boxermotoros autó
2018. július 17.
Ami nem Subaru, Porsche vagy Volkswagen…