vasárnap - 2023. április 02.
8.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 617 Ft
100 655 Ft
D 599 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Így készült a 3D nyomtatott Tesla Cybertruck – interjú a készítővel

2020. április 24. | 12:59

A mah-ev.hu-nál dolgozó kollégánk, K. Viktor avatott be minket a 3D nyomtatás rejtelmeibe és kulisszatitkaiba.

Alapjárat: Kérlek magyarázd el, mi az a 3D nyomtatás pontosan, és hogyan működik?

K. Viktor: A 3D nyomtatás egy additív gyártástechnológia, ahol számítógéppel megalkotott három dimenziós digitális modellekből egy speciális nyomtató segítségével készítünk különböző tárgyakat. Talán a hagyományos szobrászat ellenpólusaként lehet legkönnyebben elképzelni: nem egy nagy nyersanyagból alakítunk ki tárgyakat a felesleg lefaragásával (szubtraktív technológia), hanem a rendelkezésre álló alapanyagokból vékony rétegenként építjük fel a kívánt formát szinte nulla hulladékanyag keletkezése mellett. Ha például egy tárgyat a hagyományos CNC-technológiával szeretnénk kimarni, akkor ahhoz egy tömbre lesz szükségünk, és mire elkészül a tárgy, rengeteg selejt keletkezik, sokkal több, mint maga a kész termék. Míg 3D nyomtatva általában csupán annyi anyag szükséges, mint a kész váza súlya. Ettől lesz ez a viszonylag új technológia rendkívül hatékony és az élet megannyi területén alkalmazható.

A: Milyen eszközökre van szüksége annak, aki akár csak hobbi szinten, de szeretne ezzel a technológiával megismerkedni? Ez egy nagyon drága hobbi?

K.V: Érdemes különválasztani a nyomtatást és a szerkesztést. A nyomtatást bárki elkezdheti otthon, aki vásárol magának egy 3D nyomtatót, az internetről letölti a modelleket és az ingyenes szoftvereket hozzá. Így kezdődik el a legtöbbünknél ez a hobbi. De aztán előbb vagy utóbb felmerülhet az igény arra, hogy saját magadnak készíts különböző tárgyakat, akkor szüksége lehet az embernek egy profi, ún. CAD-CAM modellező szoftverre. Az egyik legismertebb az Autodesk termékcsalád, amelynek online is elérhető ingyenes szerkesztő programja, a Tinkercad. A nyomtatók árai 60 ezer forinttól indulnak, amiket én javasolnék kezdéshez, azok olyan 150 000 Ft környékén vannak. A profibb gépek 4-500 ezer forintba kerülnek, előnyük, hogy könnyű őket karbantartani, ettől sokkal felhasználóbarátabbak, mint az olcsóbb társaik. Az ipari gépek 1 milliótól felfelé vannak, de ha valaki por alapú nyomtatót keres, azokért ma még egy szebb lakás árát elkérhetik.

A: Ugye nem kell CAD-CAM informatikusnak lenni ahhoz, hogy ezzel foglalkozzunk?

K.V: Nem kell a tervezéshez, sem pedig a szerkesztéshez érteni. Van több oldal, ahol lehet ingyenes modelleket letölteni vagy akár vásárolni is, legismertebb ilyen a Thingiverse. Ha valaki szeretne belekóstolni és közelebbről megismerkedni a technológiával, akkor számtalan weboldal, videó és egyéb forrás áll a rendelkezésére. Én magam is foglalkozom oktatással, a 3D nyomtatás alapjait tanfolyam keretén belül tanítom - ahol nem egyszer már külföldről érkező diákjaim is voltak - és segítek minél több embernek eljuttatni a jövő technológiáját akár az otthonukba is. Sok esetben kérték már ki véleményem nagy cégek, sőt, igény esetén cégekhez kitelepülve mutatom meg a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségeket.  

A: Meséld el kérlek, hogyan kerültél kapcsolatba a 3D nyomtatással?

K.V: Már több mint 5 éves "szerelemről" beszélhetünk. Szeretem az innovatív dolgokat, amióta az eszemet tudom, mindig is érdekeltek és vonzottak az új technológiák. Pontosan ezen érdeklődésemnek és az új iránti vonzalmamnak köszönhetően erősítem a Magyar Autókereskedőház Zrt. csapatát is a Tesla modelljeinek az értékesítésében, hiszen teljes mértékben hiszek ezen négykeréken guruló számítógépes csodákban. A 3D nyomtatásnak otthon is nagy sikere van: két fiam van és nekik már természetes, hogy ha szeretnének valamit, vagy látnak valami jó dolgot, akkor azt majd "apa kinyomtatja". Nagy öröm például, amikor egy eltört gyerekjáték megjavul, vagy amikor egyszer „rendőröset” szerettek volna játszani, és mire végeztek a fürdéssel, két jelvény várta őket.

A: Hogyan tud valaki autó maketteket/modelleket készíteni?

K.V: Ha valakiben megvan az elszántság, akkor neki lehet ülni és önállóan is szerkeszthet  tárgyakat természetesen. De le is lehet tölteni azokat az internetről, minden új felhasználó úgy kezdi, hogy böngészi a netet és kinyomtatja, ami csak megtetszik neki.

A: Hogyan csináltad a Tesla Cybertruckot? Mi volt a 3D nyomtatás pontos menete?

K.V: Elsőként fogtam és letöltöttem a 3D modelleket (stl) a már említett Thingiverse weboldalról. A fájlokat aztán a nyomtatóhoz kapott, úgynevezett szeletelő programmal átalakítottam a nyomtató által emészthető formátumú kódra (gcode). Ezt a fájlt pedig felmásoltam a nyomtatóra és kezdődött a nyomtatás. Nem olyan ördöngős folyamat egyébként, ha minden jól be van állítva, akkor megy, mint a karikacsapás. A nyomtató először felfűti a tálcát 60 fokra, majd a fejet 240 fokra, és a megolvasztott műanyagot rétegről rétegre egymásra pakolva felépíti az elemet. A nyomtatási időt nagyban befolyásolja az úgynevezett rétegvastagság. Itt a szálhúzásos nyomtatók (FDM) tekintetében egy közepes minőséget beállítva (120 micron) az ezüst test nyomtatása például kb. 17 órát vett igénybe. Az egész nyomtatás körülbelül 2 nap volt. Sajnos a csavarok - így a karantén idején - korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre, emiatt például a kerekei jelenleg még nincsenek tökéletesen felszerelve. A fiaimmal közös projekt volt egyébként, és remek szórakozásnak bizonyult a gyártása és az összeállítása is.

A: Látom készítettél egy MAH logóval ellátott telefontartót is. Ezt is le lehet tölteni valahonnan?

K.V: A telefontartó saját termék. Rengeteg telefontartó van, amit le lehet tölteni és nyomtatni, azonban egyik sem felelt meg teljesen az elvárásaimnak, így megalkottam magamnak a tökéleteset. Úgy alakítottam ki, hogy kétféleképpen is elhelyezhető rajta a telefon, ha éppen nem látható jól a kijelzője, csak meg kell fordítanom, és kész is. A lyukak alul az innováció jegyében születtek, a legtöbb telefonnak ma már alul van a hangszórója, így biztosított a kiváló hangzás is telefonálásnál vagy videónézés közben. Egyedi logósra pedig egyszerűen meg lehet csinálni, ha van egy vektoros képünk, hiszen „csak" kivágjuk a szerkesztőben a telefontartóból a logót.

A: Létezik fém alapú 3D nyomtatás is? Műanyagon kívül lehet más alapanyagokból készülő tárgyakat is nyomtatni?

K.V: Igen, természetesen létezik fém alapú nyomtatás is, de azok a nyomtatók lényegesen drágábbak, mint a műanyag alapúak. Hozzáférésem van egyébként alumínium, acél és titán nyomtatókhoz is, így majdnem minden igényt ki tudok szolgálni. A színes nyomtatásra is egyre több technika a rendelkezésre áll, a profibb (és drágább) 3D nyomtatók kikeverik maguknak a kívánt színeket. Megsúgom, hogy ma már nem csak műanyaggal vagy fémmel képesek dolgozni ezek a gépek, léteznek élelmiszer nyomtatására képes eszközök is (pl. pizza vagy csoki). Csokit már én is készítettem, meg is kóstoltam és még itt vagyok. Sőt, néhány évvel ezelőtt amerikai kutatók képesek voltak emberi szövetoldatból emberi szervek előállítására is. A technológiában rejlő potenciálnak úgy gondolom, nincsen határa.

A: Ha érdekel, hol tudom megtanulni a 3D nyomtatást? Milyen iskolák, online kurzusok, interneten elérhető anyagok vannak?

K.V: A vírusra való tekintettel most az online tanfolyamok érhetők el, jómagam is tartok professzionális képzéseket, de később, a korlátozások feloldása után szervezünk cégekhez történő kitelepüléseket is, ahol szintén be tudom vezetni a döntéshozókat a 3D nyomtatás rejtelmeibe. Ezen felül Youtube-on rengeteg videó érhető el, ahol bele lehet látni a technológiába. Aztán vannak a fizetős online kurzusok is, bár ezek döntő többsége konkrétan a modellezéssel, a tárgyak számítógépes tervezésével foglalkozik. Amit javaslok még, azok a különböző Facebook-csoportok, tapasztalatom szerint ott mindenki nagyon lelkes és segítőkész.

A: Hol használják a 3D nyomtatást elsősorban? Honnan ered?

K.V:  Ha azt gondolnánk, hogy a 3D nyomtatás egy nagyon új technológia, akkor tévedünk, konkrétan 40 évvel ezelőtt, 1980-ban szabadalmaztatták az első ilyen nyomtatót. Persze akkor még nagyon korlátozott volt a technológia és gyerekcipőben járt a számítógépes modellezés is. Aztán a 90-es évek vége felé a számítástechnika fejlődésével kapott teret a 3D nyomtatás, ma már egy széles körben alkalmazott technológiának számít. Használják például a műanyagiparban, az orvostudományban vagy az építőiparban, ahol akár komplett házakat is kinyomtatnak ma már, és természetesen egyre többen vannak azok is, akik otthon, hobbiból készítenek a technológia segítségével mindenféle tárgyakat.

A: Az autóiparban is szerephez juthat a technológia?

K.V: Mindenképpen, sőt, bizonyára ez a jövő. Az alkatrészeket a tömegtermelésben jellemzően fröccsöntéssel és CNC-technológiával készítik, de a 3D nyomtatás remekül kiegészítheti ezt, mert olcsó, környezetbarát, gyors és precíz módon lehet prototípusokat legyártani vele, hogy a tervezést követően azonnal fizikailag is kipróbálható, kézzel foghatóvá váljon egy-egy termék. Alacsony gyártási darabszámok esetében azonban akár az is elképzelhető, hogy kiválthatja a hagyományos technológiákat a 3D nyomtatás.

A: A jövőben lehet, hogy otthon fogjuk kinyomtatni magunknak a komplett autót?

K.V: Akár az is lehet. Semmi nincs kizárva.

A: Mit gondolsz, milyen jövő vár a 3D nyomtatásra?

K.V: Hiszem, hogy a 3D nyomtatás az új ipari forradalom. Néhány évtizeden belül a háztartások jelentős részében lehet ilyen nyomtató. Az emberek maguknak fogják kinyomtatni a szükséges tárgyaikat, de még talán az élelmiszerüket is. Nem kell majd elmenni a bútorboltba és megvenni a kész terméket, hanem csak le kell tölteni a webáruházból a szükséges fájlokat és az otthon kényelmében kinyomtatni a kívánt tárgyat. Micsoda lehetőségeket rejt magában mindez. Aztán ott van például az űrutazás, ahol egyenesen megkerülhetetlen lesz a technológia. Ismereteim szerint a Mars-missziók során is 3D nyomtatók segítségével, a marsi kőzetek és egyéb ott a helyszínen elérhető nyersanyagok segítségével fogják majd kinyomtatni maguknak az első telepesek az épületeiket, eszközeiket és más szükséges tárgyaikat.

Időtálló MX-5? Nem lehetetlen! A Lotus az utolsó hagyományos modelljén dolgozik

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!